Σχεδόν 300 χιλιάδες ηλεκτρικά μοντέλα Model 3 και Model Y που παραδόθηκαν στην Κινεζική αγορά ανακαλεί η Tesla σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bloomberg και Nikkei Asia που επικαλούνται σχετική ανακοίνωση της Διοικητικής Αρχής για τη Ρύθμιση της Αγοράς (State Administration for Market Regulation ή SAMR) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Αν και αναφέρετε ως «ανάκληση» στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες των παραπάνω μοντέλων αυτοκινήτων δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν μέχρι την πλησιέστερη αντιπροσωπεία της Tesla για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης καθώς η Tesla μπορεί να διευθετήσει το ζήτημα over-the-air με τη διάθεση μίας αναβάθμισης λογισμικού που θα διανέμει σύντομα για το σύστημα Autopilot.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάκληση είναι το αποτέλεσμα μίας έρευνας που πραγματοποίηση η Κινεζική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με την οποία, στα οχήματα που επηρεάζονται, η ενεργοποίηση του Autopilot είναι πολύ εύκολο να συμβεί ακούσια (κατά λάθος) κατά τη διάρκεια της οδήγησης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυστυχήματα.

tesla23.jpg

Η «ανάκληση» αφορά 211.256 οχήματα Model 3 που κατασκευάστηκαν στη Κίνα μεταξύ της 19ης  Δεκεμβρίου του 2019 και της 7ης Ιουνίου του 2021 καθώς και σε 35.665 εισαγόμενα μοντέλα Model 3 που κατασκευάστηκαν το 2019. Στην ανάκληση επίσης συμπεριλαμβάνονται και 38.599 μοντέλα Model Y που κατασκευάστηκαν στην Κίνα από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι και την 7η Ιουνίου. Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η ανάκληση αφορά σχεδόν όλα τα μοντέλα που έγιναν εισαγωγή στην Κίνα από το 2019 και μετά.

Η Tesla παρέδωσε τα πρώτα οχήματα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο που διατηρεί στην Σαγκάη (Gigafactory 3) τον Δεκέμβριο του 2019. Λίγο μετά ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να εξοπλίσει τα οχήματα Model 3 με το παλαιότερο chip Hardware 2.5 αντί για το νεότερο Hardware 3.0 λόγω της έλλειψης στους ημιαγωγούς που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο των οχημάτων της Tesla στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της εξαιτίας φόβων για την εθνική ασφάλεια από τις πολλαπλές κάμερες που φέρουν. Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε ότι θα αποθηκεύει όλα τα δεδομένα από τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Κινεζική αγορά σε τοπικά κέντρα δεδομένων.

 

  • Confused 2