O John Bernal μοιράστηκε βίντεο από ατυχήματα και αποφυγές τελευταίας στιγμής στο κανάλι του, AI Addict

Η Tesla έχει μια περίεργη σχέση με τους πελάτες της που πληρώνουν για να δοκιμάσουν τη beta έκδοση του Full Self Driving (FSD) λογισμικού. Αρκετοί από αυτούς είναι φίλοι του brand, που λειτουργούν ως δωρεάν προώθηση για την εταιρεία και τα επιτεύγματά της. Άλλες φορές όμως δίνουν μοιράζονται περισσότερο περιεχόμενο απ' ότι χρειάζεται, δείχνοντας και τις αστοχίες του λογισμικού της εταιρείας.

Πόσο μάλλον όταν το άτομο που δημοσιεύει τέτοιο υλικό, είναι και υπάλληλος στη Tesla. Κάτι ανάλογο έγινε με τον John Bernal, πρώην υπάλληλο της Tesla ο οποίος έκανε review του FSD λογισμικού στο YouTube κανάλι του, AI Addict, ο οποίος απολύθηκε γιατί ανέβασε βίντεο όπου φαίνεται το Tesla του να χτυπάει κολωνάκι.

Όπως αναφέρει ο Bernal μέσω CNBC πριν την απόλυσή του, ανώτεροί του έκαναν λόγο πως παραβίασε την πολιτική της Tesla και πως το κανάλι του έρχεται αντίθετο με τα συμφέροντα της εταιρείας (αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε γραπτώς στην απόλυση). Ο ίδιος αναφέρει πως και παλαιότερα τον προσέγγισαν στελέχη, μετά από δημοσίευση βίντεο τον Μάρτιο του 2021 όπου υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες περιπτώσεις με πεζούς και ποδηλάτες, χρησιμοποιώντας τη beta έκδοση του FSD. Το βίντεο έχει πάνω από 250,000 προβολές.

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ο Bernal είπε πως "ένας υπεύθυνος από την Autopilot ομάδα του προσπάθησε να τον αποθαρύνει να ανεβάζει βίντεο με αρνητικό περιεχόμενο για το FSD, ενώ έγινε και συνομιλία μέσω βίντεοκλήσης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι γραπτώς".

Το CNBC αναφέρει πως η πολιτική της Tesla για τους υπαλλήλους της στα κοινωνικά δίκτυα δεν τους απαγορεύει τη κριτική των προϊόντων της εταιρείας, αλλά αναφέρει πως η εταιρεία "στηρίζειται στη λογική και καλή κρίση των υπαλλήλων της για υπεύθυνη αλληλεπίδραση". Ο Bernal επίσης είπε πως αφού απολύθηκε, του αφαιρέθηκε η πρόσβαση στη beta έκδοση του FSD.

Η beta έκδοση του FSD δίνει πρόσβαση στις προηγμένες λειτουργίες υποστήριξης και υποβοήθησης του οδηγού, μαζί με πειραματικές ενημερώσεις. Η Tesla υποστηρίζει πως περίπου 60,000 πελάτες της έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα και κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη βελτίωση της λειτουργίας. Η εταιρεία επίσης πρόσθεσε πως δεν έχει υπάρξει κανένα ατύχημα ή τραυματισμός, όπου ευθύνεται το FSD, από την αρχική του διάθεση.

Παλαιότερα, η Tesla απαιτούσε από τους ενδιαφερόμενους να υπογράφουν NDA (non-disclosure agreement), με τον Elon Musk αργότερα να λέει πως η εταιρεία δε το χρειαζόταν τελικά, καθώς όσοι το υπέγραφαν, στη συνέχεια το αγνοούσαν. Τέλος, δεν είναι μυστικό πως πολλοί δημοσιεύουν τις απόψεις τους στο YouTube, με τον Bernal να προσθέτει πως, αφού δανιστεί το Tesla ενός φίλου του, θα συνεχίσει να ανεβάζει βίντεο καθώς συνεχίζει να ενδιαφέρεται τόσο για την Tesla, όσο και την ασφάλεια στους δρόμους και την επιδιόρθωση bugs του λογισμικού.

  • Thanks 1
  • Sad 1