Όπως είχε γνωστό στα τέλη του Καλοκαιριού, η Tesla θα επέτρεπε -υπό προϋποθέσεις- σε τρίτους κατασκευαστές οχημάτων και οδηγούς να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα στο δικό της παγκόσμιο δίκτυο φόρτισης SuperCharger.

Τώρα μαθαίνουμε, ότι αυτή την εβδομάδα, ξεκίνησε πιλοτικά η διάθεση του δικτύου φορτιστών SuperCharger στην Ολλανδία για ηλεκτρικά οχήματα άλλων κατασκευαστών. Είναι η πρώτη φορά που η Tesla «ανοίγει» το δικό της δίκτυο ηλεκτρικών φορτιστών σε οχήματα που δεν φέρουν το λογότυπο της.

Το δίκτυο SuperCharger της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για όσα πρέπει να διαθέτει και να είναι ένα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: είναι γρήγορο, αξιόπιστο και σε «αφθονία». Ωστόσο το δίκτυο της Tesla προορίζεται για χρήση μόνο από τους ιδιοκτήτες οχημάτων της Tesla, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού οχήματος της Volkswagen ή της Ford δεν μπορεί να φορτίσει το αυτοκίνητο του χρησιμοποιώντας τους συγκεκριμένους φορτιστές. Αυτό ωστόσο αναμένεται να αλλάξει. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια ο CEO της Tesla, Elon Musk έχει μιλήσει για την περίπτωση να «ανοίξει» το δίκτυο SuperCharger και για άλλα οχήματα και το περασμένο καλοκαίρι μίλησε δημοσίως για το πως μπορούσε κάτι να γίνει πραγματικότητα. Τώρα, η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο της πιλοτικό πρόγραμμα.

Αρχικά, στην Ολλανδία θα διατεθούν περίπου 10 φορτιστές SuperCharger για τα ηλεκτρικά οχήματα άλλων κατασκευαστών. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα χρειαστεί να κατεβάσουν την τελευταία έκδοση του app της εταιρείας για smartphones (έκδοση 4.2.3 ή πιο σύγχρονη) για να αποκτήσουν πρόσβαση στους φορτιστές. Μετά το κατέβασμα του app, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιλέξουν το «Charge Your Non-Tesla» για να εντοπίσουν το πλησιέστερο σημείο φόρτισης του δικτύου SuperCharger. Οι ιδιοκτήτες οχήματος Tesla θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και τους συγκεκριμένους φορτιστές ως συνήθως. «Θα παρακολουθούμε στενά κάθε χώρο φόρτισης για τυχόν περιπτώσεις συμφόρησης και θα ακούμε τους πελάτες μας για την εμπειρία τους» επισημαίνει η εταιρεία σε ανάρτηση στο επίσημο blog της.

Η επιλογή της Ολλανδίας για να ξεκινήσει το πιλοτικό της πρόγραμμα δεν είναι τυχαία. Γνωρίζαμε από τον ίδιο τον Elon Musk ότι το πείραμα θα ξεκινούσε πιθανότατα από την Ευρώπη, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση τυποποιημένων συστημάτων διασύνδεσης (adapter/ connector). Μετά την Ολλανδία, θα ακολουθήσουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ανοίξει το δίκτυο της στην Νορβηγία) προτού η εταιρεία ανοίξει το δίκτυο της και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Tesla χρησιμοποιεί έναν ιδιόκτητο connector στη Βόρειο Αμερική και επομένως οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων που δεν φέρουν το λογότυπο της είναι απαραίτητο να αποκτήσουν έναν ειδικό προσαρμογέα (adapter) για να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις φόρτισης της Tesla με τους SuperChargers να ξεπερνούν στις ΗΠΑ τους 6.400 σε αριθμό. 

«Ήταν πάντα φιλοδοξία μας να ανοίξουμε το δίκτυο Supercharger σε ηλεκτρικά οχήματα που δεν ανήκουν στην Tesla και, με αυτόν τον τρόπο, να ενθαρρύνουμε περισσότερους οδηγούς να κινηθούν με ηλεκτρισμό» διαβάζουμε στην ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας. «Με αυτή την κίνηση μας υποστηρίζει άμεσα την αποστολή μας να επιταχύνουμε τη μετάβαση του κόσμου στη βιώσιμη ενέργεια».