Ο αμερικανικός κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων εξέδωσε δύο ανακλήσεις που αφορούν περίπου 9.500 αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει το Reuters αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμου & Ασφαλείας Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA), η πρώτη ανάκληση σχετίζεται με τη διακοσμητική λωρίδα της οροφής σε 9.136 οχήματα Model X από το 2016. Η ανάκληση αναφέρει ότι η λωρίδα αυτή μπορεί αποκολληθεί λόγω του ότι κάποιες βίδες & μπουλόνια ίσως να μην έχουν σφίξει επαρκώς ενώ ενδέχεται να έχει γίνει και λανθασμένη χρήση της κόλλας.

Η NHTSA αναφέρει ότι η λωρίδα της οροφής ίσως να μην έχει τοποθετηθεί σωστά στο όχημα. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να αποκολληθεί από το αυτοκίνητο καθώς αυτό βρίσκεται εν κινήσει. Τα οχήματα που ανακαλούνται θα επιθεωρούνται και θα επισκευάζονται αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η δεύτερη ανάκληση αφορά 401 αυτοκίνητα Tesla Model Y κατασκευασμένα το 2020. Σε αυτά τα οχήματα, η NHTSA λέει ότι κάποια μπουλόνια και βίδες στο σύστημα διεύθυνσης και ανάρτησης, ενδέχεται να μην έχουν σφίξει επαρκώς. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους οδηγούς να χάσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου ή ακόμη και να σταματήσει το τιμόνι να λειτουργεί.

Πάντως, σύμφωνα με την αναφορά, η Tesla λέει ότι δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα ή τραυματισμοί που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των ανακλήσεων. Ωστόσο, τα παραπάνω θέματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους και για τους άλλους οδηγούς στο δρόμο, εάν για παράδειγμα κάποια εξαρτήματα αποσυνδέονταν καθώς το αυτοκίνητο βρίσκονταν εν κινήσει.

Με τις ανακλήσεις να είναι κάτι κοινό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του οχήματος, η Tesla δεν ήταν η μοναδική εταιρία που έπρεπε να επιθεωρήσει χιλιάδες αυτοκίνητα για πιθανά θέματα. Η Ford ανακάλεσε νωρίτερα φέτος 27.000 υβριδικά οχήματα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της μπαταρίας ενώ και η Polestar έπρεπε να ανακαλέσει 2.200 οχήματα λόγω προβλημάτων στον κινητήρα.