Η Tesla βρίσκεται μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τις γραμμές παραγωγής τους για να κατασκευάσουν μηχανικούς αναπνευστήρες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως αποδείχτηκε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για το τεράστιο κύμα των περιστατικών COVID-19 που χρειάζονταν μονάδες εντατικής θεραπείας και απαιτούσαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 350 χιλιάδες και οι θάνατοι πλησιάζουν τους 10 χιλιάδες.  

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε πρόσφατα, η εταιρεία που ίδρυσε ο Elon Musk αποκαλύπτει τη πρόοδο που σημείωσαν οι μηχανικοί της στη κατασκευή ενός μηχανικού αναπνευστήρα που χρησιμοποιεί όσα περισσότερα τμήματα από το αυτοκίνητο Model 3 ήταν δυνατόν, όπως είναι το σύστημα infotainment του αυτοκινήτου, h κεντρική οθόνη αφής κ.ά.

Η εταιρεία ήδη διαθέτει αποθέματα των παραπάνω εξαρτημάτων που μάλιστα έχουν αξιολογηθεί για την αντοχή και την αξιοπιστία τους, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της ανάπτυξης και της κατασκευής του μηχανικού αναπνευστήρα (μειώνεται το χρονικό διάστημα δοκιμών).

Η Tesla είναι μία από τις Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσουν τα ολοένα περισσότερα κρούσματα και να περιθάλψουν τα αυξανόμενα περιστατικά COVID-19 (ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2). O CEO της Tesla έχει ήδη αγοράσει και δωρίσει στα νοσοκομεία του Λος Άντζελες περισσότερους από 1200 μηχανικούς αναπνευστήρες (ventilators) από εταιρείες όπως οι ResMed, Phillips και Medtronics, ενώ με την τελευταία συνεργάστηκε και για την ανάπτυξη/ κατασκευή του δικού της ventilator.

Η Tesla έχει κλείσει το εργοστάσιο της στη Ν. Υόρκη, ωστόσο ο Elon Musk δήλωσε πρόσφατα ότι το εργοστάσιο πρόκειται να ξανανοίξει σύντομα για να ξεκινήσει την παραγωγή μηχανικών αναπνευστήρων, λογικά, σαν αυτών που βλέπουμε στο βίντεο παρακάτω.

Εκτός από την Tesla, και η Ford ξεκίνησε να συνεργάζεται με την GE (General Electric) για να επεκτείνει την παραγωγή μηχανικών αναπνευστήρων και χρησιμοποιεί δικούς της πόρους για να την κατασκευή ιατρικών προσωπίδων, μηχανημάτων για μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό κ.ά. Η GM (General Motors) επίσης σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή ventilators στο εργοστάσιο της στην Ιντιάνα, ενώ έκανε γνωστό ότι θα μπορεί επίσης να παράγει περίπου 50 χιλιάδες ιατρικές μάσκες την ημέρα.

TechCrunch

 

  • Like 4
  • Thanks 1