Οι παραγωγικές ικανότητες της Tesla πρόκειται να σημειώσουν σημαντική αύξηση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Gigafactory της εταιρείας στο Όστιν του Τέξας για την Ημέρα Επενδυτών 2023 και προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μαγική σφαίρα που θα τους οδηγήσει εκεί.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος αυτού που ο Musk αποκαλεί Master Plan part 3.

Αυτό είναι όντως το τρίτο Master Plan του Musk, με τα δύο πρώτα να έρχονται το 2006 και το 2016, αντίστοιχα. Αυτά λειτούργησαν ως οδικός χάρτης για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της εταιρείας τα τελευταία 17 χρόνια, καθώς η Tesla εξελίχθηκε από νεόφυτη startup σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. «Υπάρχει μια σαφής πορεία προς μια βιώσιμη ενεργειακή Γη μέχρι το 2050 και δεν απαιτεί την καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων», δήλωσε ο Musk κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας. 

«Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε έναν πολιτισμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι η Γη σήμερα. Πολύ περισσότεροι από τα 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν πραγματικά να συντηρηθούν στη Γη και απλά συχνά σοκάρομαι και εκπλήσσομαι από το πόσο λίγοι άνθρωποι το συνειδητοποιούν», συνέχισε. Υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα κυκλοφορήσει ένα "λεπτομερές  whitepaper με υπολογισμούς και υποθέσεις», μέσω Twitter κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το Master Plan στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας με την ανάπτυξη 240 terraWatt hours (TWH) αποθήκευσης ενέργειας και 30 TWH παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που θα απαιτούσε επενδύσεις ύψους περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο Musk σημειώνει, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που ξοδεύουμε σήμερα για την οικονομία εσωτερικής καύσης. Συνολικά, προβλέπει ότι θα χρειαζόμασταν λιγότερο από το 0,2% της παγκόσμιας έκτασης γης για να δημιουργήσουμε την απαραίτητη ηλιακή και αιολική παραγωγική ικανότητα. 

«Όλα τα αυτοκίνητα θα γίνουν πλήρως ηλεκτρικά και αυτόνομα», δήλωσε ο Musk, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι τα οχήματα εσωτερικής καύσης σύντομα θα αντιμετωπίζονται με την ίδια περιφρόνηση όπως τα άλογα και οι άμαξες. Επίσης, προανήγγειλε πιθανά σχέδια για την ηλεκτροκίνηση αεροσκαφών και πλοίων. «Καθώς βελτιώνουμε την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών, θα δείτε όλες τις μεταφορές να γίνονται πλήρως ηλεκτρικές, με εξαίρεση τους πυραύλους», ανέφερε. Δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

«Μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία είναι εφικτή και πρέπει να την επιταχύνουμε», πρόσθεσε ο Drew Baglino, SVP Powertrain and Energy Engineering της Tesla.

Μετά την εναρκτήρια δήλωση του Musk, τα στελέχη της Tesla Lars Moravy και Franz von Holzhausen ανέβηκαν στη σκηνή για να συζητήσουν για δυσκολίες της παραγωγής και τις προκλήσεις της κατασκευής του Cybertruck από ανοξείδωτο ατσάλι. Ωστόσο, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτό, ο Moravy υποστήριξε ότι θα βοηθήσουν την Tesla να κατασκευάσει τα οχήματα Gen 3 πιο αποτελεσματικά, και σε πολύ μικρότερο εργοστασιακό χώρο. Ο von Holzhausen ανακοίνωσε μέσα σε θερμό χειροκρότημα ότι το Cybertruck θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, μια σημαντικά πιο κοντινή ημερομηνία από την προηγούμενη δημόσια εκτίμηση του Musk ότι η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος. 

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει αποκάλυψη νέου οχήματος σε αυτή την εκδήλωση, δήλωσε ο von Holzhausen. Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει «σε μεταγενέστερη ημερομηνία».  

Η εταιρεία έδειξε ένα νέο βίντεο με το ρομπότ Tesla να περπατάει αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια πλαισίου στήριξης, αν και δεν υπήρξε ζωντανή επίδειξη του ρομπότ. Παρά τις δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου εξοπλισμού για την πλατφόρμα του ανθρωποειδούς ρομπότ, «θα πρέπει να φέρουμε και να παράγουμε πραγματικά στην αγορά σε κλίμακα που να είναι χρήσιμη πολύ πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο», δήλωσε ο Musk. 

image.png.0ecd2753612719ad76e7365ee22aa71a.png

Επιπλέον, αναμένει ότι τα ρομπότ της εταιρείας θα γίνουν τόσο επιτυχημένα που σύντομα μπορεί να τα δούμε μια μέρα να ξεπερνούν σε αριθμό τους ανθρώπους. «Νομίζω ότι μπορεί να ξεπεράσουμε την αναλογία ένα προς ένα των ρομπότ προς τους ανθρώπους», πρόσθεσε. 

  • Like 10
  • Thanks 2
  • Confused 1