Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει από το γερμανικό εργοστάσιο 500.000 ηλεκτρικά οχήματα το χρόνο.

Η Tesla παρέδωσε τα πρώτα 30 αυτοκίνητα Model Y που κατασκευάστηκαν στο γερμανικό Gigafactory της πόλης Gruenheide, το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες του και κόστισε στην αμερικανική εταιρεία $5.5 δισεκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως είναι ενθουσιασμένος με την παράδοση των πρώτων EV.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, η οποία καθυστερούσε από πέρυσι λόγω περιβαλλοντικών κι άλλων καταγγελιών, παρευρισκόταν και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz. Ο περιφερειακός υπουργός Οικονομικών Joerg Steinbach ανέφερε πως αν και κάποιοι δεν εμπιστεύονταν τη Γερμανία ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό, έδειξε στον κόσμο τελικά ότι μπορεί.

Η Tesla κινδύνεψε να χάσει τα συμβόλαια παροχής νερού μετά από καταγγελία τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η εταιρεία υποσχέθηκε να ελαχιστοποιήσει τη χρήση του νερού αναφέροντας επίσης ότι θα φυτέψει περισσότερα δέντρα από όσα αφαιρέθηκαν κατά την κατασκευή του Gigafactory.

Η Tesla έλαβε την τελική έγκριση να ξεκινήσει την παραγωγή στις 4 Μαρτίου. Ο Steinbach δήλωσε ότι υπάρχει επί του παρόντος αρκετό νερό για το εργοστάσιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Tesla θα πρέπει να αξιοποιήσει επιπλέον πηγές που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση για οποιαδήποτε επέκταση.

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να παράγει από 5.000 έως 10.000 οχήματα την εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2022 και στο μέλλον 500.000 οχημάτων ετησίως. Αυτό δεν είναι το μόνο αφού το ίδιο εργοαστάσιο θα παράγει και τις αναγκαίες μπαταρίες η χωρητικότητα των οποίων θα αγγίζει τις 50 γιγαβατώρες (GWh), περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο γερμανικό εργοστάσιο. Η Volkswagen παρήγαγε περίπου 450.000 EV παγκοσμίως πέρυσι και σχεδιάζει ένα νέο EV εργοστάσιο αξίας €2 δισεκατομμυρίων στο Wolfsburg το οποίο θα ανοίξει το 2026.

Τα πρώτα Model Y Performance της Tesla που παράχθηκαν από το γερμανικό Gigafactory κοστίζουν 63.990€ και έχουν αυτονομία 515 χιλιομέτρων.