Η Tesla αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα της ρομποταξί (robotaxi) ως μέρος του μεγαλύτερου οράματος της για ένα ride-sharing δίκτυο αυτόνομων οχημάτων μέχρι το 2020, δήλωσε o CEO της Tesla, Elon Musk κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Autonomy Day» της εταιρείας.

«Αισθάνομαι αρκετά αισιόδοξος στην πρόβλεψη μου ότι θα υπάρξουν αυτόνομα ρομποταξί από την Tesla τη νέα χρονιά – αν και όχι σε όλες τις δικαιοδοσίες, διότι δεν έχουμε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών παντού» είπε ο Musk, χωρίς όμως να κάνει πιο συγκεκριμένο σε ποιους κανονισμούς αναφερόταν. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι θα έχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών κάπου μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η εταιρεία θα δώσει στους ιδιοκτήτες των κατάλληλα εξοπλισμένων αυτοκινήτων της την δυνατότητα να τα προσθέτουν τα οχήματα τους στην δική της εφαρμογή ride-sharing, που θα ακολουθεί παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο με τις Uber και Airbnb. Η Tesla θα λαμβάνει το 25%-30% των εσόδων από τις κούρσες, δήλωσε ο Musk. Σε μέρη όπου δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να μοιράζονται τα αυτοκίνητα τους, η Tesla θα έχει φροντίσει να έχει τον δικό της στόλο από ρομποταξί. Να αναφέρουμε ότι ο CEO της Tesla είχε μιλήσει για το Tesla Network και τη φιλοδοξία του να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων της εταιρείας να χρησιμοποιούν το ride-sharing app της από το 2016.

3.thumb.jpg.ff151bc2a4b4c5939bf1220af600ad54.jpg

Όλα τα νέα οχήματα της Tesla παράγονται τώρα με ενσωματωμένο ένα ειδικά κατασκευασμένο chip για πλήρως αυτόνομη αυτό-οδήγηση, μια λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο Musk κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εταιρείας την Δευτέρα. Αυτό το τσιπ πληροί τις απαιτήσεις υλικού για πλήρη αυτο-οδήγηση, σύμφωνα με τον Musk, ο οποίος καυχήθηκε ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο (τα οχήματα της Tesla είναι εξοπλισμένα με μια σειρά αισθητήρων (δώδεκα ultrasonic sensors), ένα μπροστινό ραντάρ και οκτώ κάμερες (σαρώνουν το περιβάλλον σε 360⁰ γύρω από το αυτοκίνητο), αλλά δεν έχουν lidar ή ανιχνευτή φωτός και «ranging radar», έναν αισθητήρα που οι περισσότεροι προγραμματιστές αυτόνομων οχημάτων λένε ότι είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά ο Musk υποστηρίζει ότι είναι άνευ σημασίας και πως όσοι βασίζονται στην τεχνολογία για τα αυτό-οδηγούμενα οχήματά τους είναι «καταδικασμένοι»). 

2.thumb.jpg.ee87ffffab6f3eb842972b88b55ba732.jpg

Το επόμενο πράγμα που απομένει είναι το λογισμικό, το οποίο ο Musk λέει ότι θα είναι «πλήρες χαρακτηριστικών» και τέτοιου επιπέδου αξιοπιστίας που θα θεωρούμε ότι κανείς δεν θα αναφέρεται σε αυτό ή θα το προσέχει, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

«Από τη σκοπιά μας, αν προχωρήσετε ένα χρόνο, ίσως ένα χρόνο και τρεις μήνες, αλλά μέσα στο επόμενο έτος σίγουρα, θα έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ρομποταξί στο δρόμο», δήλωσε ο Musk. «Ο στόλος θα ενεργοποιείται με μία ενημέρωση OTA (Over-the-Air), αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε» συμπλήρωσε ο CEO της Tesla.

1.thumb.jpg.6f62dac09df76eea4da63f85573afc73.jpg

Η Musk σημείωσε επίσης πολλές φορές ότι η πλήρης αυτό-οδήγηση και ο στόλος των ρομποταξί θα χρειαστούν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν εξήγησε τι είδους κανονιστική έγκριση απαιτείται. Η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει νόμους για τα αυτόνομα οχήματα. Υπάρχουν μόνο κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Και αν τα οχήματα δεν αλλάξουν ριζικά από άποψη hardware - όπως η αφαίρεση του τιμονιού ή των πεντάλ, για παράδειγμα - δεν είναι σαφές πως οι η κυβέρνηση (τουλάχιστον των ΗΠΑ) θα μπορούσε να βάλει εμπόδια στο όραμα της Tesla. Ενδεχομένως, ο Elon Musk να αναφέρεται σε τοπικούς και πολιτειακούς νόμους που ρυθμίζουν τα ride-hailing ή ride-sharing δίκτυα.

Η φόρτιση του ρομποτικών ταξί της Tesla είναι μία από τις λίγες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία καθώς προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τον στόλο της. Ο Musk επεσήμανε ότι βλέπει ένα μέλλον όπου τα ρομποταξί θα επιστρέφουν στην βάση τους αυτόματα για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Για να δούμε…

TechCrunch

  • Like 3
  • Confused 1