Την Παρασκευή, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk έγραψε στο Twitter ότι η αξία της μετοχής της «ήταν πολύ υψηλή» κατά την γνώμη του, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την μετοχή της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων σε ελεύθερη πτώση.

Το συγκεκριμένο tweet για την αξία της μετοχής της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας (που «έσβησε» σχεδόν $14 δις από την αξία της) ενδέχεται επίσης να αποτελεί αθέτηση των όρων της συμφωνίας μεταξύ του Elon Musk και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μισή ώρα μετά τις αναρτήσεις του Elon Musk στο Twitter, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 12% - οι αναρτήσεις του στο Twitter κάλυπταν σχεδόν τα πάντα, από αιτήματα να «δοθεί πίσω στους ανθρώπους η ελευθερία τους» και αποσπάσματα από τον Εθνικό Ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μέχρι αποσπάσματα από ένα ποίημα του Dylan Thomas αλλά και αναρτήσεις με ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να πουλήσει όλα τα υπάρχοντα του. H μετοχή της Tesla ανέκαμψε στη συνέχεια, και «έκλεισε» στα $701,32, δηλαδή η αξία της είχε μειωθεί κατά 7,17% από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να σχολιάσει αν η ανάρτηση του Διευθύνοντας Συμβούλου της Tesla παραβιάζει την μεταξύ τους συμφωνία, ενώ και η Tesla δεν απάντησε σε αιτήματα για να σχολιάσει τις αναρτήσεις του επικεφαλής της. Ο ίδιος ο Elon Musk ωστόσο δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι δεν αστειευόταν και ότι τα tweets του δεν ελέγχθηκαν εκ των προτέρων, κάτι που προβλεπόταν από την συμφωνία του με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Και όλα τα παραπάνω, την ώρα που η άλλη εταιρεία του Elon Musk, SpaceX συμμετείχε σε μία ζωντανή Συνέντευξη Τύπου για μία από τις σημαντικότερες αποστολές της.  

Να θυμίσουμε ότι ο Elon Musk μέσω ενός tweet στις 7 Αυγούστου του 2018 έκανε γνωστή την πρόθεσή του να «βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο» μετά από «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στην τιμή των $420 ανά μετοχή» για τις ανάγκες της εταιρείας. Σε συνδυασμό με κάποια ακόμη tweets, η αξία της μετοχής της Tesla τότε είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσει άνοδο 8%, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κατηγορήσει τον Elon Musk επίσημα για χειραγώγηση. Τελικά, δύο ημέρες μετά την υποβολή αγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά των Η.Π.Α (SEC) κατά του Elon Musk, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε διακανονισμό. Ο Elon Musk, αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, αλλά η θέση του ως Διευθύνοντα Συμβούλου δεν επηρεάστηκε.

TechCrunch

  • Like 1