Ο ρυθμός πλέον που γίνονται αποκαλύψεις τελευταία για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών ή των χρηστών τους διάφορες εταιρείες μας έχουν κάνει να αναρωτιόμαστε για το τι θα μάθουμε την επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ορισμένοι εργαζόμενοι της Tesla φαίνεται πως για αρκετά χρόνια μοιράζονταν μεταξύ τους διάφορες φωτογραφίες και βίντεο που είχαν καταγράψει οι κάμερες των αυτοκινήτων πελατών της εταιρείας. Πρώην υπάλληλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας είπαν στο πρακτορείο ότι συνάδελφοι τους, για μία περίοδο που κράτησε από το 2019 μέχρι πέρυσι, μοιράστηκαν εικόνες και βίντεο που έδειχναν από ατυχήματα μέχρι ιδιωτικές στιγμές ιδιοκτητών των οχημάτων της Tesla σε ομαδικές συνομιλίες ή και σε κατ' ιδίαν επικοινωνίες.

Σε ένα τέτοιο βίντεο, βλέπουμε ένα όχημα της Tesla να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα πριν χτυπήσει ένα παιδί με ποδήλατο αναφέρει το Reuters στο άρθρο του. Σε άλλα πλάνα, διακρίνεται ένας γυμνός άνδρας να περπατά προς ένα όχημα της Tesla. «Μπορούσαμε να τους δούμε να πλένουν τα ρούχα τους και άλλα, περισσότερο προσωπικά πράγματα. Μπορούσαμε να δούμε τα παιδιά τους» είπε ένας από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας. Λέγεται, ότι οι εργαζόμενοι έστελναν ο ένας στον άλλο διάφορα βίντεο που τραβήχτηκαν εντός των γκαράζ των ιδιοκτητών οχημάτων της Tesla.

Σε ένα άλλο βίντεο που διέρρευσε, διακρίνεται ένα λευκό, σπορ αυτοκίνητο τύπου Lotus Esprit. Το συγκεκριμένο όχημα είναι «αμφίβιο» και είχε εμφανιστεί στην ταινία του James Bond, The Spy Who Loved Me το 1977. Όπως είναι γνωστό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αγόρασε αυτό το όχημα πριν από περίπου μια δεκαετία σε μία δημοπρασία που πραγματοποίησε ο γνωστός οίκος Sotheby’s, υποδηλώνοντας ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοί του διέρρευσαν βίντεο που είχε καταγράψει ένα όχημα Tesla μέσα από το γκαράζ του.

Η πρακτική του διαμοιρασμού εικόνων και βίντεο «ήταν (μία κατάφωρη) παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, για να είμαι ειλικρινής» είπε ένας από τους πρώην υπαλλήλους. «Πάντα αστειευόμουν ότι δεν θα αγόραζα ποτέ ένα Tesla αφού έβλεπα πως συμπεριφέρονταν σε μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους».

Στην ιστοσελίδα της Tesla αναφέρεται ότι κάθε νέο όχημα που κατασκευάζεται είναι εξοπλισμένο με οκτώ εξωτερικές κάμερες, οι οποίες χρησιμεύουν για τη λειτουργία συστημάτων όπως των Autopilot, Smart Summon και Autopark. Επίσης, αποτελούν ζωτικό στοιχείο του συστήματος παρακολούθησης Sentry Mode που καταγράφει πλάνα ανθρώπων που πλησιάζουν ένα σταθμευμένο Tesla και άλλες φαινομενικά ύποπτες δραστηριότητες γύρω από το όχημα.

Η εταιρεία δηλώνει στη σημείωση απορρήτου των πελατών της ότι σχεδίασε το σύστημα ασφαλείας για να προστατεύει το απόρρητο των χρηστών. Η Tesla μάλιστα τονίζει ότι ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να μοιράζονται βίντεο ή φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τις κάμερες των οχημάτων τους με την Tesla, όπως για λόγους «εκμάθησης του στόλου (των οχημάτων της)», το υλικό παραμένει ανώνυμο και δεν συνδέεται με τους ιδιοκτήτες ή το όχημά τους, εκτός και αν το υλικό ληφθεί λόγω συμβάντος ασφαλείας, όπως στην περίπτωση μίας σύγκρουσης ή της ενεργοποίησης αερόσακου. Ακόμα κι έτσι, ένας υπάλληλος είπε στο Reuters ότι ήταν δυνατό για τους υπαλλήλους της εταιρείας που εργάζονται σε συστήματα διαβάθμισης ή ταξινόμησης δεδομένων να δουν την τοποθεσία των καταγεγραμμένων πλάνων στους Χάρτες της Google.

  • Like 2
  • Sad 4