Στην Uber δεν θα χορηγηθεί νέα άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του φορέα «Συγκοινωνίες για το Λονδίνο», εξαιτίας των επανειλημμένων αποτυχιών της εταιρείας σε θέματα ασφάλειας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στην Uber αφού χάνει την πρόσβαση της σε μία πολύ μεγάλη αγορά, αφού ο πληθυσμός στο Λονδίνο ενδέχεται σήμερα να ξεπερνάει τα 9 εκατομμύρια.

Ο φορέας είπε ότι το «taxi app» δεν ήταν «κατάλληλο και σωστό» για να χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια (επειδή για παράδειγμα επέτρεπε σε ανασφάλιστους να λειτουργούν στην πόλη), παρόλο που η Uber προχώρησε σε σημαντικές και θετικές αλλαγές στη λειτουργία της. Η Uber έχει χάσει την άδεια της από το 2017 με τον φορέα TfL να επικαλείται την «απουσία εταιρικής υπευθυνότητας» από την ηγεσία της εταιρείας για την απόφαση του. Παρόλα αυτά, χορηγήθηκε στην Uber προσωρινή άδεια δύο φορές (στο μεσοδιάστημα, ο CEO της εταιρείας, Travis Kalanick έδωσε την θέση του στον Dara Khosrowshahi) και η τελευταία προσωρινή άδεια έληξε την Δευτέρα.  Η εταιρεία πάντως πρόκειται να ασκήσει έφεση, και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, θα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες της στο Λονδίνο.

Ο TfL δήλωσε ότι αναγνώρισε ένα «μοτίβο αποτυχιών» στο Λονδίνο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μία αλλαγή στα συστήματα της Uber που επέτρεπαν σε μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς να μεταφορτώνουν τις φωτογραφίες τους σε άλλους λογαριασμούς οδηγών της Uber. Αυτή η αλλαγή, είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 14 χιλιάδες μετακινήσεις στο Λονδίνο στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019. Η ρυθμιστική αρχή επίσης διαπίστωσε ότι απολυμένοι οδηγοί ή οδηγοί των οποίων η άδεια είχε ανακληθεί ήταν σε θέση να δημιουργήσουν λογαριασμούς στην Uber και να μεταφέρουν επιβάτες. Ο TfL ανέφερε το παράδειγμα ενός οδηγού που συνέχισε να εργάζεται για την Uber παρόλο που άδεια του είχε ανακληθεί επειδή είχε προειδοποιηθεί για διανομή ακατάλληλων φωτογραφιών με παιδιά.

_109822482_gettyimages-1048043350.jpg.e4ebbd3b65339e37848edd5f6f7b02ae.jpg

Η Helen Chapman από την ρυθμιστική αρχή TfL δήλωσε: «Ενώ αναγνωρίζουμε ότι η Uber έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι επέτρεψε σε επιβάτες να εισέλθουν σε ταξί με οδηγούς ενδεχομένως ανασφάλιστους ή χωρίς άδεια». Ο Sadiq Khan, Δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης: «Γνωρίζω ότι αυτή η απόφαση δεν θα αρέσει ενδεχομένως στους χρήστες Uber, όμως η ασφάλεια τους αποτελεί πρωταρχικό μέλημα».

Η Uber από την άλλη δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «ασυνήθης και λανθασμένη» και πως ελέγχει κάθε οδηγό στο Λονδίνο τους τελευταίους δύο μήνες και πως έχει ενισχύσει τις διαδικασίες του. Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi δήλωσε μέσω του Twitter: «Καταλαβαίνουμε ότι ο πήχης βρίσκεται πολύ υψηλά για εμάς, και έτσι πρέπει. Όμως αυτή η απόφαση του TfL είναι απλώς λάθος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας μας στο Λονδίνο».

Το Λονδίνο είναι πολύ σημαντικό για την Uber, καθώς είναι μία από τις πέντε κορυφαίες αγορές της σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει περίπου 45 χιλιάδες οδηγούς στην πόλη. Συνολικά, στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργούν με άδεια 126 χιλιάδες ταξί. Η Uber, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση εντός 21 ημερών, οπότε δεν πρόκειται να αφήσει μία τεράστια αγορά να φύγει από τα χέρια της. Σύμφωνα με την ίδια, το 24% των πωλήσεων της προέρχεται από πέντε πόλεις, από τις Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ), Σάο Πάολο (Βραζιλία) και Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο).

Να αναφέρουμε, ότι «Συγκοινωνίες για το Λονδίνο» (TfL, Transport for London) είναι ο φορέας που έχει συστήσει ο Δήμαρχος του Λονδίνου για τον έλεγχο και τον συντονισμό των δημόσιων μεταφορών (λεωφορεία, μετρό, τραμ κ.ά) στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.  

BBC

  • Like 1