Το 5G είναι εδώ και δεν αλλάζει απλά την καθημερινότητά μας μέσα στην πόλη, αλλά μια για πάντα την πόλη την ίδια. Ελάτε να δούμε τα μέχρι πρότινος φουτουριστικά κόνσεπτ που γίνονται πραγματικότητα χάρη στη νέα γενιά δικτύων.

Στο άκουσμα του 5G, οι περισσότεροι ονειρεύονται downloads στη στιγμή, gaming χωρίς lag και streaming σε κορυφαία ποιότητα, χωρίς την ανάγκη για buffering. Χωρίς να παραβλέπουμε τη σημασία των ανωτέρω (ποιος δεν θέλει να streamάρει Hi-Res μουσική και ταινίες σε 4K ανάλυση άλλωστε;), η νέα γενιά δικτύων έρχεται να μας προσφέρει πολλά περισσότερα, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητά μας μέσα από το περιβάλλον στο οποίο κατοικούμε, εργαζόμαστε, κινούμαστε και ζούμε.

Η τεχνολογία 5G αναμορφώνει εκ βάθρων το αστικό περιβάλλον, κάνοντας πραγματικότητα το -μέχρι τώρα- κόνσεπτ της έξυπνης ή διασυνδεδεμένης πόλης. Smart cities λοιπόν, πόλεις φιλικότερες προς το περιβάλλον, τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες τους. Πόλεις που -χάρη στις ταχύτητες και το bandwidth των 5G δικτύων- θα είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας έτσι εξίσου υψηλότερα στάνταρ σε κάθε τομέα.

Τα αυτόνομα οχήματα θα είναι πλέον σε θέση να κινούνται αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς θα λαμβάνουν δεδομένα από τους αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένα, αλλά και το περιβάλλον γύρω τους -σηματοδότες, διαγράμμιση κι άλλα οχήματα. Έτσι, θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, αφού μέσω της αυτοστιγμεί επεξεργασίας ενός γιγαντιαίου όγκου δεδομένων, θα επιδεικνύουν ταχύτερα αντανακλαστικά, ακόμα και από τον πιο συγκεντρωμένο και προσεκτικό οδηγό.

Σε «αντάλλαγμα», η ίδια η πόλη θα φροντίζει να κάνει ευκολότερη τη ζωή όλων όσοι κινούνται στους δρόμους της. Η ανάλυση δεδομένων τηλεμετρίας που αφορούν την κίνηση των οχημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών με στόχο την εξομάλυνση του μποτιλιαρίσματος, όχι «με το μάτι» αλλά με ξεκάθαρα δεδομένα. Παράλληλα, η κίνηση των λεωφορείων και των λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς θα είναι αποτελεσματικότερη, καθώς η συχνότητα των δρομολογίων θα «διορθώνεται» σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους.

Σημαντικές βελτιώσεις αναμένεται να δούμε και σε έναν τομέα που η χώρα μας «πονάει»: τα τροχαία ατυχήματα. Τα οχήματα θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων όσον αφορά την κατάσταση των δρόμων -από τη μέγιστη ταχύτητα ανάλογα τις συνθήκες, μέχρι λοιπές προειδοποιήσεις που προκύπτουν από την κίνηση προπορευόμενων οχημάτων -ακριβώς όπως συμβαίνει στην αεροπλοΐα. Τα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης μάλιστα μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε φορτηγά και σε συνδυασμό με τη δημιουργία κομβόι, δύνανται να συμβάλλουν και εκείνα στην ασφαλέστερη κυκλοφορία.

481827764_cosmote5g_2.jpg.fe5d8fb52e28b0b2cdbfa22c4c1f3fb2.jpg

Μία έξυπνη πόλη όμως είναι και ενεργειακά αποδοτική. Πάρτε για παράδειγμα τον φωτισμό: πώς θα σας φαινόταν αν στους λιγότερο πολυσύχναστους δρόμους, ο φωτισμός χαμήλωνε, όταν δεν υπήρχε κίνηση οχημάτων ή πεζών προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια; Ακόμα καλύτερα, τι θα γινόταν αν οι παραδοσιακοί λαμπτήρες αντικαθίσταντο από καινούριους smart LED; Χάρη στην ασύρματη φύση του 5G, σκεφτείτε πόσα χιλιόμετρα καλωδίου θα εξαφανιστούν σταδιακά. Η δε κίνηση στους δρόμους θα ισορροπήσει, καθώς πλέον όλοι θα έχουν πρόσβαση σε real-time πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να προγραμματίσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους.

Αυτές και άλλες ακόμα εφαρμογές της 5ης γενιάς δικτύων παρουσιάζονται μέσα από το δεύτερο -από τα συνολικά έξι- επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE για έξυπνες πόλεις. Μέσα σε δέκα λεπτά θα αποκτήσετε μια καλή ιδέα των τρόπων με τους οποίους το 5G θα βελτιώσει τη ζωή στην πόλη, αλλά και τις μετακινήσεις εντός αυτών.

Θυμηθείτε ότι πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο  δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος.

banner?webspace=35370&auto=1&rnd=[timestamp]