Η Ελλάδα πέρασε και επίσημα στην εποχή του 5G και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αν όχι μέσω του μεγαλύτερου δικτύου κινητής της χώρας;

Η COSMOTE έδωσε στους πελάτες της τη δυνατότητα να απολαύσουν το Internet του μέλλοντος, προχωρώντας πρώτη στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G στην Ελλάδα.

Το COSMOTE 5G είναι ήδη διαθέσιμο σε  Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη. Μάλιστα η COSMOTE τονίζει πως η πληθυσμιακή κάλυψη θα ξεπεράσει το 50% ως τα τέλη του 2021, αρκετά πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Πρωτοφανείς ταχύτητες και μοναδικά χαρακτηριστικά

Το μεγάλο πλεονέκτημα των 5G δικτύων δεν είναι μόνο οι ασύλληπτες ταχύτητες  που θα προσφέρουν. Όταν εξ άλλου οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ήδη ξεπερνούν σε συγκεκριμένες περιοχές το 1Gbps, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή δυνατοτήτων. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα έχει ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 10Gbps αλλά παράλληλα η χωρητικότητα του δικτύου θα είναι 100 φορές μεγαλύτερη και οι καθυστερήσεις σχεδόν θα μηδενιστούν. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν θεαματικά την καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς.  

1913141612_cosmote5g.jpg.a61b3ecbcca98e60f81bc156c567c074.jpg

Τα παραπάνω μάλιστα είναι διαθέσιμα για όλους τους πελάτες COSMOTE, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό ή διάκριση και χωρίς επιπλέον χρέωση. Είτε πρόκειται για κάτοχο συμβολαίου, είτε καρτοσυμβολαίου, είτε καρτοκινητής, ο συνδρομητής θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τις ίδιες ταχύτητες, υπηρεσίες και προνόμια. Η μόνη προϋπόθεση που θα πρέπει να ισχύει, είναι να διαθέτει 5G συσκευή που να έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE και τίποτε άλλο. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10, ενώ η γκάμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Η διάθεση του δικτύου COSMOTE 5G σε όλο και περισσότερες  περιοχές της Ελλάδας ωστόσο, δεν είναι η μόνη βελτίωση που προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον. Όπως τονίζεται από την εταιρεία, όσο το δίκτυο θα επεκτείνεται, παράλληλα θα βελτιώνονται τόσο οι ταχύτητες mobile internet, όσο και οι χρόνοι απόκρισης (το λεγόμενο latency). Στην πράξη δηλαδή, οι συνδρομητές της COSMOTE θα βλέπουν την εμπειρία σύνδεσής τους να γίνεται σταδιακά ολοένα και καλύτερη.

Ο Όμιλος ΟΤΕ άλλωστε έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, μέσω των επενδύσεών του σε καινούριες τεχνολογικές υποδομές και έργα ICT. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε δίκτυα 5G και FTTH. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στο έργο «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι», μέσω του οποίου η COSMOTE προτίθεται να καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

1097111867_COSMOTE5GLOGO.jpg.2c0973f0bec4afea9a517ba65fbea4f9.jpg

Η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ήταν ξεκάθαρη:

Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.

5G: Το Internet του αύριο, σήμερα

Η επισφράγιση της μετάβασης της χώρας στην εποχή του 5G έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Η πρώτη 5G βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom, Tim Hottges.

Χάρη στην COSMOTE,  έχουμε όλοι την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες, την άνεση και τις ταχύτητες της νέας γενιάς δικτύων. Το «αύριο» είναι ήδη εδώ! !