Έχουμε την τύχη να ζούμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Μολονότι αρκετές περίοδοι του παρελθόντος θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επάξια τον εν λόγω τίτλο, το παρόν είναι σε θέση να τις κερδίσει με άνεση.

Βρισκόμαστε, βλέπετε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, στο λυκαυγές της εποχής που κάποτε θα συναντούσε κανείς σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως θα έφτανε η στιγμή που ο άνθρωπος θα μπορούσε να μιλήσει στις μηχανές κι εκείνες να του απαντήσουν πίσω; Σίγουρα πάντως όχι ο Alan Turing… Περιμένατε –οι μεγαλύτεροι- πως κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας θα είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας και στέλνοντας διαρκώς δεδομένα;

Τεχνολογίες αιχμής όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σε θέση να αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας, ούσες πιο ώριμες από ποτέ. Ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς και προσαρμόζεται σε μια νέα τάξη πραγμάτων και ένα μέλλον που προβλέπεται συναρπαστικό, απαλλαγμένο από όρια και περιορισμούς. Αλήθεια, τι θα λέγατε να ρίχναμε μια ματιά στη ζωή μας σε μερικά χρόνια από σήμερα;

Ένα σπίτι που “ζει” και για εσάς

Οι διακοπές σας έφτασαν στο τέλος τους. Μετά από δύο βδομάδες χαλάρωσης ετοιμάζεστε να επιστρέψετε στη βάση σας. Το σπίτι σας το ξέρει μέσω τεχνητής νοημοσύνης που επικοινωνεί με το GPS του smartphone σας, υπολογίζοντας με ακρίβεια τον χρόνο που χρειάζεστε. Η σκούπα-ρομπότ καθαρίζει εξονυχιστικά τα δάπεδα, ενώ την ίδια στιγμή, ο έξυπνος θερμοστάτης προσαρμόζει τη θερμοκρασία στα ιδανικά επίπεδα.

Καθώς πλησιάζετε στο σπίτι, η πόρτα του γκαράζ ανοίγει αυτόματα. Ο συναγερμός απενεργοποιείται και τα φώτα ανάβουν. Το νερό στο ντους βρίσκεται ήδη στην επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ ο βραστήρας έχει έτοιμο ζεστό νερό για το τσάι σας. Παράλληλα, το ηχοσύστημα στο σαλόνι έχει επιλέξει απαλή μουσική streamάροντας ήχο ασύρματα στα ηχεία του υπνοδωματίου.

picture_1.jpg.2cdc195ad022ca84944f4b71f82e58e2.jpg

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνετε εσείς, ήταν να ζητήσετε από την προσωπική βοηθό σας, τις προτάσεις της για φαγητό, μιλώντας της απλά μέσω του smartphone σας, σαν να την καλούσατε. Εκείνη, ελέγχοντας τα επίπεδα του βάρους σας μέσω του smart band σας, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν… παραστρατήσατε στις διακοπές, έκανε την παραγγελία έτσι ώστε βγαίνοντας από το μπάνιο, να ανοίξετε στον διανομέα. Ποιος είπε ότι η ζωή πρέπει να είναι σώνει και ντε πολύπλοκη;

Κάνοντας “level up” στο gaming

Fast forward λίγες ώρες αργότερα. Βρίσκεστε στον καναπέ του σαλονιού σας, αναζητώντας κάτι για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Ένα καλό video game θα ήταν ό,τι πρέπει –ποιο όμως; Η απάντηση βρίσκεται ένα άγγιγμα μακριά: μια γρήγορη βόλτα στο Play Store αρκεί για να κατεβάσετε στο Galaxy S10 σας ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Τα smartphones εξ άλλου διαθέτουν πια ισχύ που μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι υπολογιστές αδυνατούσαν να προσεγγίσουν…

Η Quad HD+ οθόνη με HDR10+ σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή των οκτώ πυρήνων, τα 8 GB RAM και την τέλεια διαχείριση πόρων του Android Pie, θα σας χαρίσει εξαιρετικά ομαλό gameplay –σαν να παίζατε στην αγαπημένη σας κονσόλα. Το δε πρωτόκολλο 802.11ac θα σας προσφέρει κορυφαία απόκριση με μηδενικό latency, για ακρίβεια που δε θα απολαμβάνατε ούτε με… καλώδιο! Πριν ξεκινήσετε μάλιστα, ρυθμίζετε με μία σας εντολή στο Google Assistant τα φώτα του δωματίου, προκειμένου να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την όλη εμπειρία.

Το παιχνίδι δε σταματά ακόμα κι όταν ο τετράποδος φίλος σας, σταθεί πλάι σας γεμάτος ανυπομονησία για τη βραδινή του βόλτα! Το 5G κάνει άψογα τη δουλειά του, επιτρέποντάς σας να παραμείνετε ανταγωνιστικοί ακόμα κι όταν βρίσκεστε μακριά από τη… σιγουριά του router. Το δε δίκτυο σας, σας ενημερώνει για τους φίλους σας που βρίσκονται online και τα παιχνίδια που θα μπορούσατε να παίξετε παρέα.

Γυρνώντας σπίτι, το smartphone σας ακολουθεί και στο υπνοδωμάτιο. Ένα γρήγορο ματσάκι πριν τον ύπνο εξ άλλου δεν έβλαψε κανέναν, έτσι δεν είναι…;

picture_2.jpg.6b2ad3684ca390d001b35fc7103c02d0.jpg

Ο personal trainer που δε σας αφήνει στιγμή από τα μάτια του

Την επόμενη μέρα το ξυπνητήρι αρχίζει την καθημερινή του ρουτίνα στις 06:00 ως συνήθως, χρησιμοποιώντας ήχους ωκεανού και φως εφάμιλλο του φυσικού προκειμένου να σας ξυπνήσει ομαλά. Η οδοντόβουρτσα ελέγχει την κατάσταση των δοντιών σας ενώ τα καθαρίζει ενώ η ζυγαριά καταγράφει στοιχεία όπως το βάρος, το ποσοστό λίπους και την καρδιακή λειτουργία. Ντύνεστε στα γρήγορα και βγαίνετε για το καθημερινό σας τζόκινγκ.

Ξέρετε καλά τη διαδρομή, όμως το ίδιο συμβαίνει και με τα παπούτσια σας: το ενσωματωμένο GPS τους, τους επιτρέπει να μετρούν με απόλυτη ακρίβεια την απόσταση, τα βήματα και τον ρυθμό σας. Η φυσική σας κατάσταση άλλωστε καταγράφεται και αξιολογείται, δίνοντας σας κίνητρο να φτάσετε τον εαυτό σας στα όρια κάθε μέρα. Δεν ανησυχείτε εξ άλλου: το smart band σας θα σας ειδοποιήσει αν οι παλμοί σας υπερβούν το μέγιστο, έτσι ώστε να ρίξετε τον ρυθμό σας.

picture_3.jpg.1edda7c3de6441b43c2f4c5fd5f9ac81.jpg


Καθώς μπαίνετε στο σπίτι, η μυρωδιά του καφέ που μόλις έχει ετοιμάσει η καφετιέρα, σας οδηγεί στην κουζίνα. Η θέση σας άλλωστε ήταν γνωστή, οπότε λίγο πριν ανοίξετε την πόρτα ο καφές ξεκίνησε να γεμίζει το φλιτζάνι –ακριβώς όπως τον προτιμάτε. Το νερό στο μπάνιο είναι έτοιμο, οπότε ένα γρήγορο ντους ενώ η προσωπική σας βοηθός σας διαβάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις σε τίτλους, είναι ό,τι πρέπει. Δώστε προσοχή στον καιρό για να ξέρετε τι να φορέσετε!

Βάζοντας μπρος το αυτοκίνητο με το δακτυλικό σας αποτύπωμα, στρέφετε την προσοχή σας στην οθόνη: το σύστημα πλοήγησης έχει επιλέξει τον ιδανικό δρόμο για το γραφείο λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την κίνηση στους δρόμους. Βάζετε τη ζώνη σας και ξεκινάτε: η μέρα μόλις άρχισε.

Το μέλλον είναι… τώρα!

Τα προαναφερθέντα σενάρια δεν είναι παρά κόνσεπτ που ακόμα και τώρα φαίνονται μακρινά, απλησίαστα. Τεχνολογίες όμως, όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη, κάνουν το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της σύλληψης και της πραγματοποίησής τους πολύ μικρότερο απ’ ό,τι δείχνει.

samsung_5g.jpg.80ea2086decaf430133daa9e0944af23.jpg

Με τα σύγχρονα smartphones όπως το Galaxy S10 να συναγωνίζονται σε ισχύ τους υπολογιστές, οι χρήστες έχουν ανά πάσα στιγμή στα χέρια τους εργαλεία που τους επιτρέπουν να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τη ζωή τους, προσφέροντάς τους απλόχερα τις απαντήσεις σε κάθε τους ερώτημα. Την ίδια στιγμή, το Galaxy Watch και η υπόλοιπη σειρά Galaxy Wearables, παρακολουθούν διακριτικά την κατάσταση του οργανισμού, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση του ευ ζην. Όσο για το gaming, οι γνωστότεροι τίτλοι κάνουν ο ένας μετά τον άλλο την εμφάνισή τους στα smartphones προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις on the go.

Τα πρώτα βήματα για ένα… sci-fi μέλλον έχουν γίνει ήδη. Μέχρι τα σενάρια που περιγράψαμε ωστόσο να γίνουν πραγματικότητα, έχουμε δρόμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαδρομή θα είναι συναρπαστική. Απολαύστε τη!

Sponsored Content

spacer.png