Στην εποχή των smart συσκευών και των big data, του internet of things και του διασυνδεμένου σπιτιού, η ανάγκη για προστασία των δεδομένων μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Τα τελευταία, βλέπετε, έχουν ξεφύγει προ πολλού από τα αθώα μηνύματα και τα άλμπουμ φωτογραφιών, περιλαμβάνοντας πλέον ευαίσθητες προσωπικές, οικονομικές, ακόμα και βιομετρικές πληροφορίες.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποκτώντας κάποιος πρόσβαση στα κατάλληλα δεδομένα στο smartphone ή το tablet μας, είναι σαν να κρατά στα χέρια του τα κλειδιά όχι μόνο του σπιτιού αλλά ολόκληρης της ζωής μας. Κατά καιρούς αρκετοί ήταν εκείνοι που αποπειράθηκαν να διασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων των χρηστών, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο λόγος ήταν το ότι δεν κατόρθωσαν να παρουσιάσουν λύσεις που να καλύπτουν πλήρως τους χρήστες σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους, έχοντας παράλληλα την ικανότητα να προσαρμόζονται πλήρως σε αυτή. Εδώ λοιπόν είναι που η Samsung έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω με μία εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα σχεδιασμένη βάσει του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις συσκευές τους.
Καλωσορίστε το Samsung Knox, την πλατφόρμα που έρχεται να αποτελέσει ένα πρόσθετο και άκρως αξιόπιστο στρώμα ασφαλείας στο Google Android.

Ασφάλεια πολλαπλών επιπέδων

Τι είναι όμως το Samsung Knox και σε τι διαφέρει από τις άλλες λύσεις προστασίας δεδομένων που διατίθενται στην αγορά;
Το βασικό χαρακτηριστικό του που δεν προσφέρεται από καμία ανταγωνιστική πλατφόρμα, είναι πως ξεκινά από το τσιπ της συσκευής. Είναι δηλαδή ενσωματωμένο σε συσκευές smartphones και tablets της Samsung, αποτελώντας κομμάτι της αρχιτεκτονικής τους και καλύπτοντάς τις πλήρως όπως κι αν τις χρησιμοποιεί ο χρήστης. Η δε προστασία που προσφέρει στα δεδομένα του είναι στρατιωτικού βαθμού, ενώ χάρη στα πολλαπλά στρώματά της, δεν υπάρχει εργασία –όσο σύνθετη κι αν είναι- που να μένει ακάλυπτη.

knox_2.png.74f15e3960936adff43fa890d28448ee.png


Το Samsung Knox δηλώνει παρόν από την εκκίνηση της συσκευής, μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται Knox Verified Boot. Έτσι είναι σε θέση να πιστοποιεί την ακεραιότητα του υλικού κατά τη διαδικασία εκκίνησης, διασφαλίζοντας ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια παράκαμψης. Η κρυπτογράφηση των δεδομένων γίνεται πάντα και με απόλυτη ασφάλεια προκειμένου ακόμα κι αν η συσκευή πέσει σε χέρια τρίτου, εκείνος να μην έχει πρόσβαση στα δεδομένα της. Τα τελευταία μάλιστα αποθηκεύονται σε ασφαλές μέρος το οποίο δεν είναι προσβάσιμο.

Το Samsung Knox επιβλέπει κάθε διεργασία καθώς επίσης και τα δεδομένα στα οποία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση, επιτρέποντας τη λειτουργία της συσκευής εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Λειτουργίες όπως οι Periodic Kernel Measurement και Kernel Protection παρακολουθούν την “καρδιά” του λογισμικού σε πραγματικό χρόνο, φροντίζοντας να μπλοκάρουν τυχόν εναλλακτικές διόδους. Η δε επεξεργασία των ευαίσθητων δεδομένων στον επεξεργαστή γίνεται ξεχωριστά για ακόμα μεγαλύτερη προστασία.

Προστασία 24/7

Όπως προαναφέραμε, το Samsung Knox αποτελεί τμήμα της αρχιτεκτονικής των συσκευών της Samsung. Ως εκ τούτου οι τελευταίες λειτουργούν στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το υλικό τους και το οποίο είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει κάθε απόπειρα αλλοίωσης, ακόμα κι όταν εκείνες είναι απενεργοποιημένες! Τα δεδομένα χρήστη σε μία συσκευή της Samsung είναι θωρακισμένα απέναντι σε κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό συμπεριλαμβανομένου του ransomware και του μη εξουσιοδοτημένου rooting.

Το Samsung Knox εξασφαλίζει πλήρη προστασία όπως κι αν χρησιμοποιεί κανείς τη συσκευή του, καλύπτοντας στο έπακρο τον απαιτητικό επαγγελματία και προσφέροντας λύσεις IT σε εταιρείες και οργανισμούς που επιδιώκουν να προσφέρουν στους mobile χρήστες τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται συσκευές στο mobile οικοσύστημά τους. Knox Configure, Knox Mobile Enrollment, Knox E-FOTA και Knox Manage αποτελούν ορισμένες μόνο από τις λύσεις της Knox Platform for Enterprise η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι πιστοποιημένη από πλήθος κυβερνητικών οργανισμών ασφαλείας.

knox_3.jpg.8c3c05359d1f2f17c538d05c28173284.jpg

Η ρύθμιση ενός μεγάλου αριθμού συσκευών Samsung εξ αποστάσεως γίνεται πλέον εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, κάτι που ισχύει και με την προσαρμογή τους σε συγκεκριμένες ανάγκες. Η χειροκίνητη εγγραφή συσκευών στο EMM ενός οργανισμού ανήκει πλέον στο παρελθόν, ενώ το cloud-based EMM καθιστά δυνατή τη διαχείριση ενός ολόκληρου στόλου συσκευών. Οι ολοκληρωμένες λειτουργίες ασφάλειας και διαχείρισης εταιρικών συσκευών και η εύκολη διαδικασία ελέγχου των εκδόσεων λειτουργικών συστημάτων σε mobile συσκευές Samsung, τέλος, διασφαλίζουν πως η σύγχρονη επιχείρηση δε θα είναι απλά επαρκώς θωρακισμένη αλλά θα στοχεύει και στη μέγιστη αποδοτικότητα.

Για την προστασία των δεδομένων κατά τη μεταφορά τους, η Knox Platform for Enterprise προσφέρει πολλές και διάφορες λύσεις ασφαλούς δικτύου VPN, όπως VPN ανά εφαρμογή, VPN για εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών της συσκευής, on-demand VPN, VPN με συγκεκριμένες δυνατότητες παράκαμψης, VPN με HTTP proxy και VPN chaining. Τα ενσωματωμένα εργαλεία ελέγχου επιτρέπουν σε διαχειριστές να ελέγξουν τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων τους σε πραγματικό χρόνο, διορθώνοντας προβλήματα και καλύπτοντας τυχόν κενά ασφαλείας.

Δεν αλλάζει την καθημερινότητα αλλά προσαρμόζεται σε αυτή

Το Samsung Knox δεν εξαντλείται στις λύσεις IT αλλά καλύπτει πλήρως κάθε χρήστη μέσω εφαρμογών όπως οι Samsung Pass, Secure Folder και Samsung Health, ενώ εκείνος συνεχίζει να χρησιμοποιεί χωρίς καμία διαφοροποίηση τη συσκευή του. Η εμπειρία χρήσης smartphones όπως το Galaxy Note10 απογειώνεται, αφού η ευελιξία και η παραγωγικότητα πλαισιώνονται πλέον από απόλυτη ασφάλεια, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να εξερευνήσει χωρίς κανένα άγχος τις λειτουργίες της συσκευής του, εκμεταλλευόμενός την στο έπακρο.

Τα δεδομένα παραμένουν ασφαλή και απροσπέλαστα από τρίτους, ακόμα κι αν ο χρήστης χάσει το κινητό του χάρη στο Samsung Pass και τις αυστηρές πολιτικές ασφαλείας που υιοθετεί αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της βιομετρικής ταυτοποίησης που γίνεται μέσω υπερηχητικού σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων ο οποίος διαβάζει τα τρισδιάστατα περιγράμματα ενός αποτυπώματος για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το δε Secure Folder προσφέρει δυνατότητα κρυπτογράφησης σε ασφαλές μέρος, προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο προστασίας.

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο εγκυμονεί πλέον λιγότερους κινδύνους, αφού το Secure Wi-Fi αναλαμβάνει να θωρακίσει τη συσκευή ακόμα και σε χώρους με δημόσια ασύρματα δίκτυα. Λειτουργίες όπως το Auto Hotspot διασφαλίζουν πως η συσκευή δεν πρόκειται να συνδεθεί στο λάθος hotspot, τη στιγμή που τα Samsung Health και Samsung Browser αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Όσο για το Warranty Bit, ανιχνεύει τυχόν ανεπίσημο λογισμικό που μπορεί να έχει εγκατασταθεί στο τηλέφωνο.

knox_4.jpg.cb2239173430db00c29c6f1d17fad508.jpg

Για εκείνους που δίνουν βάση στην παραγωγικότητα και αρέσκονται στην εναλλαγή μεταξύ mobile και desktop περιβαλλόντων, το Samsung DeX για PC θα διασφαλίσει πως η εμπειρία επιτραπέζιου υπολογιστή που θα δημιουργήσει το Galaxy Note10 δε θα εκθέσει σε καμία περίπτωση τα δεδομένα του χρήστη που βρίσκονται μέσα στη συσκευή σε τρίτους, διατηρώντας τα απόλυτα προστατευμένα για όσο διαρκεί η σύνδεση smartphone και PC.

Με το Samsung Knox, ο κάτοχος του Galaxy Note10 είναι πλέον σε θέση να εξωτερικεύσει αποδοτικότερα τη δημιουργικότητά του, απολαμβάνοντας τις δυνατότητες της συσκευής του, μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητά του και απολαμβάνοντας το αγαπημένο του περιεχόμενο με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Τα premium χαρακτηριστικά και η πολυτελής, στιβαρή κατασκευή συναντούν την τέλεια θωράκιση καθώς η υψηλή αισθητική αλληλοσυμπληρώνεται με την απόλυτη ασφάλεια.

Το Samsung Knox ωστόσο δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του Galaxy Note10. Την κορυφαία λύση προστασίας στην αγορά των φορητών συσκευών διαθέτει κάθε πρόταση της Samsung σε smartphone, tablet αλλά και wearable. Ανεξαρτήτως του λειτουργικού τους συστήματος (Android, Tizen), τα μοντέλα του οικοσυστήματος της Samsung συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις σειρές Galaxy A, S και Note, τα Galaxy Tab, τα Galaxy Watch και τα Gear έρχονται θωρακισμένα από κάθε είδους απειλή χάρη στη Samsung Knox, την πλατφόρμα που αλλάζει τη ζωή μας προς το καλύτερο χωρίς όμως να επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Επισκεφθείτε το https://www.samsung.com/gr/security