Σαν σήμερα πριν από 31χρόνια, στις 9 Φεβρουαρίου του 1983, ήταν η ημέρα κατά την οποία η Atari ανακοίνωσε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο για το Atari 2600 (VCS), μέσω του οποίου η παιχνιδομηχανή της μετατρέπεται σε home computer.

Το πληκτρολόγιο αυτό ονομάζεται “My first computer” δίνοντας τη δυνατότητα στον αγοραστή, με λιγότερα από 100 δολάρια, να αποκτήσει τον πρώτο του οικιακό υπολογιστή και παράλληλα να παίζει τα παιχνίδια της πιο διαδεδομένης κονσόλας της εποχής .

 

Το 1983, το Atari VCS, βρίσκεται στο έκτο χρόνο ζωής του και παραμένει μία ευρύτατα διαδεδομένη παιχνιδομηχανή. Στην εποχή που μεσουρανούν οι οικιακοί υπολογιστές, τόσο οι ίδιοι οι κατασκευαστές παιχνιδομηχανών, όσο και τρίτες εταιρείες, παρέχουν περιφερειακά ή ειδικές εκδόσεις των συσκευών τους, ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά home computer. Ένα τέτοιο περιφερειακό ήταν και το My first computer keyboard της Atari για το VCS.

 

Το εν λόγω πληκτρολόγιο έμπαινε στη θύρα cartridge του Atari 2600 και, λόγω της κατασκευής του, προσαρμοζόταν στο πάνω μέρος της κονσόλας. To VCS διέθετε κεντρικό επεξεργαστή MOS 6507 χρονισμένο στα 1,19 MHz, που ήταν πρακτικά ένας 6502 σε μικρότερη συσκευασία. Ωστόσο, η μνήμη του περιοριζόταν στα απολύτως απαραίτητα, για τις απαιτήσεις των παιχνιδιών, 128 bytes. Προσθέτοντας 8ΚΒ μνήμης RAM και 16ΚΒ ROM, εκ των οποίων τα μισά για την γλώσσα BASIC της Microsoft, το πληκτρολόγιο της Atari μετέτρεπε τον VCS σε έναν βασικών προδιαγραφών οικιακό υπολογιστή, αλλά με μεγάλες δυνατότητες, για την εποχή του, στα γραφικά (128 αποχρώσεις) και τον ήχο (2 κανάλια). Παρόλο που από πλευράς hardware η σύνθεση έμοιαζε με εκείνη των άλλων οικιακών υπολογιστών της εταιρείας (Atari 400/800/1200XL), το My first computer δεν ήταν συμβατό με αυτές. Ωστόσο, την εποχή που ένας 1200XL κόστιζε κοντά 500 δολάρια, η τιμή του ειδικού αυτού περιφερειακού περιοριζόταν στα μόλις 90.

 

Δυστυχώς, το σκάσιμο της φούσκας των videogames (στη διετία 1983-85 η αγορά των παιχνιδιών πέφτει από τα 3,2 δισ. δολάρια στα μόλις 100 εκατομμύρια με αποτέλεσμα η μετοχή της Atari να κατρακυλήσει και η εταιρεία να συσσωρεύσει ζημιές), χτύπησε την Atari πριν αυτή προλάβει να βάλει το My first computer στην παραγωγή, κι έτσι, ένα περιφερειακό που ανέμεναν με ανυπομονησία χιλιάδες κάτοχοι του VCS, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν ήταν η μόνη που μετέτρεπε τον Atari 2600 σε υπολογιστή. Είχε προηγηθεί το υποδεέστερων προδιαγραφών Compumate της SpectraVideo, το οποίο ήταν και το μόνο από τα δεκάδες αντίστοιχα προϊόντα που κατάφερε να βρει το δρόμο του στα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τύχη της αγοράς οικιακών υπολογιστών είχε κριθεί και τέτοιου είδους πρόσθετα γνώρισαν μικρή εμπορική επιτυχία.