Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2000, μία μικρή εταιρεία από την Σιγκαπούρη, η Trek, παρουσίασε στην έκθεση Cebit, μία μικρή συσκευή που θα φέρει την επανάσταση στην αποθήκευση και μεταφορά αρχείων. Το ThumbDrive είναι το πρώτο USB Stick που θα μπει σε παραγωγή.

Μία εφεύρεση που θα καταργήσει τα επόμενα χρόνια μία σειρά από άλλα μέσα, όπως τα εξωτερικά floppy drives, CD και DVD recorders. Και χάρη στην οποία, σήμερα δεκάδες GB δεδομένων χωράνε σε μία μικρή θήκη στο πορτοφόλι.

 

Στα 1998, μόλις δύο χρόνια από την εμφάνιση της θύρας USB και χρονιά κυκλοφορίας των Windows 98, οπότε αυτός ο τύπος θύρας γίνεται η σταθερά των plug and play συσκευών, γεννήθηκε σε σε αρκετούς τεχνικούς ανά τον κόσμο μία απλή αλλά και επαναστατική ιδέα: την κατασκευή μίας εξωτερικής συσκευής αποθήκευσης USB, σε μέγεθος μπρελόκ. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν κύκλωμα μνήμης που να διατηρεί τα δεδομένα και χωρίς ρεύμα (non-volatile), ένας ελεγκτής και το βύσμα για τη σύνδεση στη θύρα USB.

 

Ένα πλαστικό περίβλημα αρκούσε για την προστασία τους. Εφόσον μπορούσε να αξιοποιήσει τη λειτουργία plug and play των Windows, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να συνδεθεί στη θύρα του υπολογιστή και να αναγνωριστεί άμεσα σαν εξωτερική μονάδα αποθήκευσης. Κάπως έτσι γεννήθηκε το USB stick.

 

Η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να ολοκληρώσει μία τέτοια εφαρμογή και να την βάλει σε εμπορική χρήση, ήταν η Trek Technology, μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση στη Σιγκαπούρη. Το Trek ThumbDrive, με 8ΜΒ στην αρχική του έκδοση, χωρούσε σχεδόν εξαπλάσια δεδομένα από μία δισκέτα 3,5” και είχε μόλις ένα κλάσμα του μεγέθους της, χωρίς να χρειάζεται συσκευή για να γίνει η ανάγνωση/εγγραφή. Η επιτυχία του ThumbDrive ήταν τόσο άμεση και γιγαντιαία, ώστε η Trek μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από μία εταιρεία των πέντε εργαζομένων σε πολυεθνική με γραφεία σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου.

 

Link.png Site: http://www.thefreelibrary.com/Trek+2000+International+Launches+Revolutionary+%27Thumb+Drive%27+At+CeBIT...-a059613811[/url]']TheFreeLibrary