Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της αμφιλεγόμενης απόφασης της εταιρίας να επιβάλλει περιορισμούς στις αγοραπωλησίες μετοχών της GameStop

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσε σε δημοσιογραφικούς κύκλους η πληροφορία πως η Robinhood είχε υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα που θα της επέτρεπαν να επιχειρήσει μια αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της μέσω του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Στην πορεία, με ανάρτηση στο ιστολόγιό της, η εταιρία επιβεβαίωσε τις φήμες. 

Η Robinhood κατέγραψε ένα ιδιαίτερα δυναμικό ξεκίνημα στη χρονιά που διανύουμε, καθώς η πανδημία συνέβαλε στο να στραφούν νέοι μικροεπενδυτές στην εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών που προσφέρει η εταιρία. Μάλιστα, στη διάρκεια της επενδυτικής φρενίτιδας που ξεκίνησε από το Reddit, με επίκεντρο τη GameStop, εταιρία πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών και βιντεοπαιχνιδιών, η Robinhood προσέθεσε 3 εκατομμύρια χρήστες στην πλατφόρμα της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JMP Securities.

Εκείνη η εκρηκτική αύξηση χρηματιστηριακών συναλλαγών κατέληξε στο να καταστεί η Robinhood στόχος δεινών επικρίσεων, όταν αποφάσισε να επιβάλλει περιορισμούς στις συναλλαγές που αφορούσαν τη μετοχή της GameStop, όπου είχαν τοποθετηθεί μαζικά επενδυτές οι οποίοι συντόνιζαν τις κινήσεις τους και αντάλλασσαν συμβουλές μέσω του Reddit. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε το γεγονός πως ο Βλαντ Τένεφ, διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, κλήθηκε κατεπειγόντως να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του αμερικανικού Κογκρέσου. Τέθηκε τότε το ζήτημα κατά πόσο οι νομοθετικές αρχές όφειλαν να εισηγηθούν νέους κανονισμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC προ ημερών, η Robinhood είχε επιλέξει το Nasdaq για την αρχική δημόσια προσφορά της, όπως ανέφεραν πηγές που ήταν σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Ρόλο συμβούλου της εταιρίας κατά το εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει η Goldman Sachs.

H Robinhood ιδρύθηκε το 2013 από τον Τένεφ και τον Μπέιζου Μπατ, οι οποίοι ήταν συγκάτοικοι την εποχή που φοιτούσαν στο Στάνφορντ. Ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στο χώρο πουλώντας λογισμικό πραγματοποίησης συναλλαγών σε επενδυτικά ταμεία, πριν δημιουργήσουν τη Robinhood, με στόχο να αναπτύξουν τρόπους που επιτρέπουν σε απλούς, μικρούς επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές χωρίς να πληρώνουν προμήθειες.

Η εταιρία αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς κατέστησε τις αγορές μετοχών εξίσου απλές με την αναζήτηση ενός ραντεβού μέσω του Tinder. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν γρήγορα τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την εφαρμογή, να αναζητήσουν μετοχές που τους ενδιαφέρουν και με μια απλή κίνηση του χεριού να τις αγοράσουν.

Η Robinhood συγκαταλέγεται μεταξύ μιας σειράς ανάλογων εταιριών που προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες των εφαρμογών τους να αγοράζουν κλασματικές μετοχές. Δηλαδή, αντί κάποιος να αγοράσει μία ολόκληρη μετοχή της Tesla, με κόστος που στην παρούσα φάση υπερβαίνει τα 660 δολάρια, μπορεί να επιλέξει να επενδύσει 5, 10 ή 100 δολάρια και να αποκτήσει ένα μέρος της μετοχής.

Μία από τις πλέον σημαντικές κινήσεις της εταιρίας καταγράφηκε στις αρχές του 2018, όταν η Robinhood πραγματοποίησε άνοιγμα προς τα κρυπτονομίσματα. Πλέον, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να αγοράζουν bitcoin, ethereum και διάφορα άλλα ψηφιακά νομίσματα μέσω της εφαρμογής, με την ίδια ευκολία όπως αν αγόραζαν μετοχές.

Πριν το σάλο που προκλήθηκε με την περίπτωση της GameStop, στις αρχές του χρόνου, η πιο πρόσφατη αποτίμηση της Robinhood τοποθετούσε την αξία της εταιρίας στα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2020. Προκειμένου να αποφύγει τυχόν πιέσεις στον τομέα της ρευστότητας, η εταιρία άντλησε από επενδυτές 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στο Φεβρουάριο. Παρότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε απείλησε να τραυματίσει την αποτίμηση της Robinhood, η ζήτηση που καταγράφεται στα χρηματιστήρια για κάθε τι που σχετίζεται με την τεχνολογία δεν αποκλείεται να πείσει τους επενδυτές να αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους. Η Coinbase, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, πρόκειται να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά στο προσεχές μέλλον, με την αξία της εταιρίας να αποτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο, σύμφωνα με τις πρόσφατες αγοραπωλησίες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Robinhood συγκαταλέγονται οι D1 Partners, Sequoia, Kleiner Perkins καθώς και Αlphabet, ο επενδυτικός κλάδος της Google.  

  • Like 1