Το… sequel από Το Μεγάλο Σορτάρισμα τρέχει τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Wall Street με το Reddit να σπέρνει τον πανικό και τα hedge funds να ψάχνουν τρόπους να γλιτώσουν.

Ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στη Wall Street με τις μετοχές των GameStop και AMC (αλλά και άλλων εταιρειών εσχάτως όπως Nokia, BlackBerry, Naked Brand Group) να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η GameStop είδε την αξία της μετοχής της να αυξάνεται σε ποσοστό που ξεπέρασε το 2500% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας από τα 17-18 δολάρια στις αρχές του έτους, ακόμα και στα 470 δολάρια σήμερα.

Πίσω από την εκτός πραγματικότητας πορεία της μετοχής της αλυσίδας πώλησης video games (η οποία, σημειωτέον, έκλεισε το προηγούμενο οικονομικό έτος της με απώλειες 795 εκατ. δολαρίων, διαγράφοντας πτωτική πορεία και το 2020) βρίσκεται το Reddit, οι χρήστες του οποίου μέσα από το r/wallstreetbets αποφάσισαν να εναντιωθούν στα hedge funds και το σορτάρισμά τους (διαδικασία κατά την οποία πωλούν μία μετοχή για να την αγοράσουν εντός ολίγου σε χαμηλότερη τιμή κερδίζοντας ουσιαστικά τη διαφορά).

image.png.6d2ed7ee7ffa649134b0000ae261d39c.png

Στην όλη πρωτοβουλία μάλιστα φάνηκε διατεθειμένος να συμμετάσχει και ο Elon Musk. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου -πλέον- έδειξε το ενδιαφέρον του "τιτιβίζοντας" ένα link προς το σχετικό subreddit και συμμετέχοντας στη συνέχεια στη συζήτηση μέσω των σχολίων και των απαντήσεών του. Αν και δεν έγινε γνωστό αν ο ίδιος επένδυσε στα GameStop, το tweet του και μόνο ήταν αρκετό για να πάρει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα το όλο θέμα.

Οι χρήστες πραγματοποίησαν τις επενδύσεις τους μέσα από εφαρμογές όπως οι Robinhood και Revolut και όπως όλα δείχνουν, έβαλαν δύσκολα σε hedge funds και λοιπές “παραδοσιακές” δυνάμεις της Wall Street που δεν περίμεναν έναν καταιγισμό αυτού του μεγέθους. Εν τέλει και με πλατφόρμες όπως οι προαναφερθείσες να μπλοκάρουν την αγορά επιλεγμένων μετοχών (επιτρέποντας μόνο την πώληση), οι τιμές αυτών της GameStop και της AMC επανήλθαν σε χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

image.png.781d6f80a41e06c6d78ef260f7a7a4e7.png

Με τις τελευταίες εξελίξεις κατά νου είναι δύσκολο έως αδύνατον να προβλέψουμε την εικόνα της Wall Street τις προσεχείς μέρες, αφού πολλά μοιάζουν να εξαρτώνται από το πού θα στρέψει την προσοχή της η κοινότητα του Reddit που εν μέσω lockdown έχει βαλθεί να κοντράρει τα hedge funds. Ήδη πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που έβγαλαν τα “σπασμένα” του 2020 μέσα σε μια βδομάδα…

  • Like 11
  • Thanks 2