Χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε «εικονικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» κατά των κρατών που λογοκρίνουν το περιεχόμενο του διαδικτύου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.

 

Η οργάνωση RSF δημιούργησε εννέα εικονικούς δημόσιους χώρους, στους οποίους είναι αδύνατη η οιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Δύο τέτοιοι χώροι είναι η πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου και η πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγκγιάνγκ.

 

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλει ότι υπάρχουν ήδη 62 άνθρωποι, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης επειδή άσκησαν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης μέσα από το διαδίκτυο.

 

Επιπλέον, περισσότερες από 2.600 ιστοσελίδες, ιστολόγια και φόρουμ τέθηκαν εκτός λειτουργίας το περασμένο έτος.

 

Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους δημοσιογράφους του διαδικτύου και για τους κατόχους ιστολογίων.

 

Εκτός από την Κίνα στις χώρες - εχθρούς του ίντερνετ συγκαταλέγονται η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Λευκορωσία, το Μυανμάρ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Τυνησία, το Τουρκμενιστάν το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.

 

Στη «μαύρη λίστα» της RSF προστέθηκαν φέτος η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία.

 

Το πρώτο «24 ώρες κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε πέρυσι και περίπου 40.000 χρήστες πήραν μέρος στην προσπάθεια να εξαφανιστούν οι «μαύρες τρύπες» στο διαδίκτυο

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr