Μπορεί να είναι αδιανόητο για το δυτικό κόσμο, αλλά κάποιες χώρες χρησιμοποιούν ακόμα πρωτόγονες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που αξιολογούνται ως προβλήματα. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει υιοθετήσει εξοντωτικές πρακτικές για να συνετίσει εφήβους που σερφάρουν στο Internet περισσότερο από το φυσιολογικό. Θέλοντας, πάντως, να δείξει ότι είναι μια σύγχρονη χώρα με ανθρώπινο πρόσωπο, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει τα βασανιστήρια από τις μεθόδους σωφρονισμού.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο, η Κίνα έχει χαρακτηρίσει την εξάρτηση από το Internet ως ψυχιατρική διαταραχή. Για να συνετίσει, λοιπόν, τους εφήβους που περνούν πολλές ώρες στο Διαδίκτυο, έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα κέντρα αποτοξίνωσης, τα οποία όμως δε μοιάζουν καθόλου με αυτά που συναντούμε στο δυτικό κόσμο. Τα κέντρα αυτά μοιάζουν περισσότερο με στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι νέοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης και πνευματικής καθοδήγησης από ενήλικες.

 

 

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα περιελάμβανε και σωματική βία, η οποία έχει οδηγήσει ως τώρα σε έναν επιβεβαιωμένο θάνατο ανηλίκου και πολλούς τραυματισμούς. Αν και η Κίνα αγνοεί κατά κανόνα τις συστάσεις άλλων χωρών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οργισμένες διεθνείς αντιδράσεις για αυτά τα κέντρα υποχρέωσαν τις κινεζικές αρχές σε απαγόρευση των βασανιστηρίων.

 

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr