Η Κίνα ξεκίνησε τη διάθεση υπηρεσιών δορυφορικού εντοπισμού θέσης στο ευρύ κοινό για τις περιοχές Ασίας - Ειρηνικού. Το σύστημα γνωστό ως Beidou, ή Μεγάλη Άρκτος, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από το στρατό και την κυβέρνηση σκοπεύει να ανταγωνιστεί το αμερικάνικο GPS και έρχεται να προστεθεί στο μικρό κατάλογο που συμπληρώνουν το ευρωπαϊκό Galileo και το ρώσικο Glonass.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Beidou σκοπεύει να κατακτήσει μερίδιο 70-80% της εγχώριας αγοράς μέχρι το 2020 και ότι η χρήση του συστήματος θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων το Beidou μπορεί να αναγνωρίσει το στίγμα του χρήστη με ακρίβεια δέκα μέτρων, ταχύτητα κίνησης μέχρι τα 0.2 μέτρα το δευτερόλεπτο και σήματα συγχρονισμού ρολογιού στα 50 νανοδευτερόλεπτα.

 

Προς το παρόν τα τσιπ που το υποστηρίζουν είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα του GPS αλλά η κινέζικη κυβέρνηση πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου οι τιμές θα πέσουν ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές σε κατασκευαστές που θα θέλουν να τα ενσωματώσουν σε προϊόντα τους μαζί με το αμερικάνικο σύστημα για να βελτιώσουν την κάλυψή τους. Έξι δορυφόροι βρίσκονται ήδη σε τροχιά, ενώ στον στόλο προγραμματίζεται να προστεθούν άλλοι 40 τα επόμενα δέκα χρόνια σύμφωνα με τις δηλώσεις.

 

 

Link.png Site: http://www.bbc.co.uk/news/technology-20852150[/url]']BBC News Technology