Την ώρα που o Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ φαίνεται πως θέλει να χαλαρώσει την «θηλιά» στον λαιμό της Huawei και των Αμερικανικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζουν την Ταϊβάν να μειώσει τις εξαγωγές chips στην Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την Ταϊβάν να ασκήσει με την σειρά της πίεση στην μεγαλύτερη κατασκευάστρια chips ώστε να μειώσει την παραγωγή ημιαγωγών για την Huawei και να θεσπίσει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές που σχετίζονται με την τεχνολογία στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Πρόεδρο της κυβέρνησης Tsai Ing-wen να εμποδίσει την συνεργασία της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chips (ημιαγωγών) στον κόσμο, να κατασκευάζει chips για λογαριασμό της Huawei, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ταϊβάν αλλά και των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε διπλωμάτες από την Ταϊβάν σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον, ότι τα τσιπ που κατασκευάζονται από την TSMC για την Huawei πηγαίνουν κατευθείαν σε Κινεζικούς πυραύλους που είναι στραμμένη προς στην Ταϊβάν - μια δήλωση που μεταφορικά επισημαίνει τους κινδύνους που προμηθεύει την Κίνα.

TSMC2.jpg.8c48429b43bfae9d7f5d852621752b7e.jpg

Η συγκεκριμένη κίνηση αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να καλύψει τα κενά (loopholes) στους περιορισμούς που έχει επιβάλει στην Huawei, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την διασφάλιση ασφαλών προμηθειών για τον Αμερικανικό αμυντικό τομέα και για να αναχαιτίσει την άνοδο της Κίνας ως τεχνολογική δύναμη. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετίζονται με chips/ τεχνολογία που οι Αμερικανικές εταιρείες δεν επιτρέπεται πλέον να πωλούν στην Κίνα.

Ειδικοί από την βιομηχανία εκφράζουν επιφυλάξεις ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να επηρεάσουν την Ταϊβάν. Η εκστρατεία της διοίκησης Trump να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να μην προμηθευτούν εξοπλισμό της Huawei για τις υποδομές 5G της δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από την κυβέρνηση της Ταϊβάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Financial Times