Ο CEO της Apple θα ταξιδέψει στην Κίνα τον ερχόμενο μήνα σύμφωνα με μία αναφορά του Reuters, για να συναντηθεί με “εκπρόσωπους της Κινέζικης κυβέρνησης στα υψηλότερα κλιμάκια” συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνοι της “προπαγάνδας”.

Το ταξίδι του Tim Cook έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η Apple βλέπει τα έσοδα της να μειώνονται σημαντικά στην Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά τις ΗΠΑ.

 

Τον προηγούμενο μήνα, οι υπηρεσίες της εταιρείας iBook Store και iTunes Movies, σταμάτησαν να λειτουργούν τον προηγούμενο μήνα μετά από κυβερνητική παρέμβαση (State Administration of Press, Publication, Film and Television). Τα δύο online stores είχαν ξεκινήσει την λειτουργία τους στην χώρα μόλις πριν από έξι μήνες, και το κλείσιμο τους είναι αποτέλεσμα των επιδιώξεων του Πρόεδρου της Κίνας, Xi Jinping που θέλει τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου.

 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θορύβησε ορισμένους επενδυτές της Apple, όπως τον μεγαλομέτοχο Carl Icahn, ο οποίος είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πούλησε το μερίδιο του, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Κινέζικη κυβέρνηση “πρόκειται να δυσκολέψει σημαντικά την Apple στις πωλήσεις της εκεί”.

 

Μετά το κλείσιμο των υπηρεσιών της Apple, σύμφωνα με αναφορά των New York Times, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, συναντήθηκε με αξιωματούχους Κινέζικων εταιρειών, όπως της Alibaba και της Huawei.

 

“Η Κίνα πρέπει να βελτιωθεί στην διαχείριση του κυβερνοχώρου και να εργαστεί για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περιεχομένου με θετικές φωνές, για την δημιουργία μίας υγιούς, θετικής κουλτούρας που αποτελεί δύναμη για το καλό” είπε ο Πρόεδρος της Κίνας σύμφωνα με τον Κινέζικο Τύπο.

 

Παρόλο που τα online stores της Apple δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο η επιχείρηση hardware που διατηρεί, εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες της. Πράγματι, στην πρόσφατη αναφορά της για τα οικονομικά στοιχεία της, όπου τα έσοδα της παρουσίασαν μείωση για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, η επιχείρηση με τις υπηρεσίες της Apple (όπως το iTunes store, το iBook store, το App store κ.ά) παρουσίασε ανάπτυξη. Λογικά, το κλείσιμο των υπηρεσιών της Apple θα το σημαντικότερο από τα θέματα που θα συζητήσει ο Tim Cook με τους Κινέζους αξιωματούχους. “Μπορεί να μην έχουμε τον άνεμο πια στις πλάτες μας, όπως κάποτε” είπε ο Cook σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Κινέζικη αγορά, “αλλά είναι περισσότερο σταθερά τα πράγματα πιστεύω από την κοινή άποψη που έχει επικρατήσει. Παραμένουμε πραγματικά αισιόδοξοι για την Κίνα”.

 

Link.png Site: TheVerge