Οι Κινέζικες υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης σύμφωνα με αναφορές εγκατέστησαν εφαρμογές παρακολούθησης σε κινητά ορισμένων ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με έρευνες των Guardian, New York Times και Süddeutsche Zeitung, το app που εγκαταστάθηκε στις συσκευές μπορεί και εξάγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαφές και μηνύματα κειμένου καθώς και πληροφορίες για την ίδια την συσκευή.

Χωρίς να προειδοποιήσουν τους κατόχους των συσκευών, οι συνοριοφύλακες εγκατέστησαν την εφαρμογή στις συσκευές όσων ήθελαν να περάσουν στην περιοχή Xinjiang (μία περιοχή όπου η κυβέρνηση της Κίνας έχει επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στον Μουσουλμανικό πληθυσμό) από την Δημοκρατία της Κιργιζίας (Κιργιστάν) που συνορεύει με την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.  

Οι συνοριοφύλακες ζήτησαν από τους ταξιδιώτες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα να παραδώσουν τις συσκευές τους καθώς και τους κωδικούς. Κάποιες συσκευές Android, επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους με εγκατεστημένη μία εφαρμογή με την ονομασία Fēng cǎi (δεν υπάρχει μετάφραση αλλά έχει να κάνει με την «συλλογή μελιού από τις μέλισσες»). Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφαλείας λένε πως το app ενδέχεται να χρησιμοποιείται από τις αρχές για την συλλογή περιεχομένου ή πληροφοριών που εκλαμβάνεται ως προβληματικό – οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με τον Ισλαμικό εξτρεμισμό, πληροφορίες που σχετίζονται με το Ραμαζάνι (μουσουλμανική εορτή νηστείας) ή ακόμα και για μουσική που σχετίζεται με την Ιαπωνική heavy metal μπάντα Unholy Grave κ.ά. Το app δεν βρέθηκε σε συσκευές iPhone, ωστόσο λέγεται ότι οι συνοριοφύλακες πήραν τις συσκευές σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, όπου θα μπορούσαν να έχουν συνδεθεί σε κάποιον υπολογιστή και εξεταστεί για την ύπαρξη συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αν και οι έλεγχοι χωρίς εντάλματα είναι κάτι το συνηθισμένο, η παρακολούθηση αυτού του είδους είναι κάτι που συνηθίζεται στην περιοχή Xinjiang της Κίνας όπου η χώρα φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους Uighur. Μία εταιρεία τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου βρέθηκε ότι παρακολουθεί περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

Engadget