Χρησιμοποιώντας έξυπνες στολές εξοπλισμένες με τσιπ εντοπισμού θέσης, δέκα σχολεία στην Κίνα μπορούν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των μαθητών και να καταγράψουν την παρουσία τους στα μαθήματα. 

Το τελευταίο είναι και η επίσημη αιτιολόγηση για την χρήση αυτών των στολών, αφού υποτίθεται πως βοηθάνε στην αποθάρρυνση της αποχής από τα μαθήματα. Οι στολές όμως παραμένουν ουσιαστικά μέσα ευθείας παρακολούθησης και εντοπισμού, σε μια χώρα όπου τα παιδιά φαίνεται πως διδάσκονται την απόλεση των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας και ελευθερίας ως κάτι το φυσιολογικό και αποδεκτό. 

Κάθε στολή διαθέτει ένα τσιπ σε κάθε ώμο, τα οποία δίνουν επιβεβαιωτικό σήμα στα σημεία ελέγχου που βρίσκονται σε εισόδους/εξόδους των σχολικών κτηρίων. Για την εξασφάλιση της επιβεβαίωσης της ταυτότητας του μαθητή που φοράει την στολή, υπάρχουν και συστήματα αναγνώρισης προσώπου, οπότε δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή της στολής με άλλο άτομο. Σε περίπτωση εξόδου του μαθητή από το κτήριο πριν την καθορισμένη ώρα, ενεργοποιείται ο αντίστοιχος συναγερμός. Επιπλέον, τα τσιπ της στολής μπορούν να ανιχνεύσουν το πότε ο μαθητής έχει αποκοιμηθεί στο θρανίο, ή ακόμη και να επιτρέψουν ανέπαφες συναλλαγές στο κυλικείο (ή και αλλού). 

Screenshot_229.png.12268ed80675a07bf82debb9c588fc54.png

Οι στολές είναι πλενόμενες έως και για 500 φορές στους 150 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν, υπάρχουν 10 σχολεία στην Κίνα και περίπου 800 μαθητές που τις χρησιμοποιούν. Ένας από τους διευθυντές αυτών των σχολείων αναφέρει πως: “Δεν παρακολουθούμε τους μαθητές μετά το πέρας της διάρκειας των καθημερινών μαθημάτων, αλλά όταν κάποιος μαθητής λείπει αδικαιολόγητα, τότε χρησιμοποιούμε την στολή για τον εντοπισμό του.” 

TheVerge