Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κινεζικής εταιρίας για δημιουργία δικτύου πλοήγησης

H κινεζική κατασκευάστρια αυτοκινήτων Geely Holding Group ανακοίνωσε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου ότι έθεσε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη έντεκα δορυφόρους, καθώς επεκτείνει τις δυνατότητές της να παράσχει ακριβέστερες πληροφορίες πλοήγησης για αυτόνομα οχήματα.

Η εκτόξευση των δορυφόρων πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Ζιτσάνγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν, όπως ανάφερε η Geely σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, 72 δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά έως το 2025, ενώ στην τελική του μορφή το δίκτυο θα αποτελείται από 240 δορυφόρους.

Εκτός της παροχής υψηλής ακρίβειας πληροφοριών σχετικά με τη θέση των αυτόνομων οχημάτων, η Geely αναφέρει ότι το δίκτυό της θα εξυπηρετεί και άλλους εμπορικούς σκοπούς, όπως το να διευκολύνει τη διασύνδεση εταιριών που παράγουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι δορυφόροι διαθέτουν λειτουργίες απομακρυσμένου εντοπισμού θέσης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας τη δυνατότητα καταγραφής θέσης με ακρίβεια 1 έως 5 μέτρα, όπως ανέφερε η εταιρία.

Τα δορυφορικά δίκτυα της Κίνας κυριαρχούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όμως από το 2014 η κυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία της χώρας. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, εμπορικές εταιρίες, ορισμένες με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, έσπευσαν να επενδύσουν στο χώρο, με την πλειοψηφία να εστιάζει στην κατασκευή δορυφόρων και τις υπόλοιπες να επιχειρούν να παρουσιάσουν μικρά συστήματα εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων και επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.

Στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πενταετούς προγράμματός του, για το διάστημα 2021-2025, το Πεκίνο έχει εστιάσει σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο δορυφόρων για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, εντοπισμό θέσης και πλοήγηση. Η Κίνα διαθέτει σε τροχιά περισσότερους από 400 δορυφόρους, μεταξύ των οποίων και ορισμένους που ανήκουν σε εταιρίες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

  • Thanks 1