Η γνωστή εφημερίδα Wall Street Journal έκανε γνωστό, ότι οι Foxconn και TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) συμφώνησαν να αγοράσουν 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA για τον νέο κορωνοϊό των εταιρειών Pfizer/ BioNTech εκ μέρους της Ταϊβανέζικης κυβέρνησης.

Οι δύο κορυφαίες Ταϊβανέζικες εταιρείες θα αγοράσουν τις δόσεις από την εταιρεία Fosun Pharmaceutical μετά από σχετική συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Κινεζική κυβέρνηση έβαζε διάφορα εμπόδια κάθε φορά που η Ταϊβάν προσπαθούσε να αγοράσει απευθείας τις δόσεις του εμβολίου από την συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας πελάτης είναι και η Κινεζική κυβέρνηση. Από ότι φαίνεται, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις για να κλείσει επιτυχώς η συμφωνία.

Η Ταϊβάν κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα των κρουσμάτων COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο από τα τέλη Απριλίου, τα περιστατικά άρχισαν να αυξάνονται με αποτέλεσμα να ληφθούν πρωτόγνωρα μέτρα και περιορισμοί για τη νήσο. Αν και τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και των παραλλαγών του βρίσκονται σε ύφεση το τελευταίο διάστημα,  η Ταϊβάν έχει εμβολιάσει μόλις το 14% του πληθυσμού της και χρειάζεται πολλές ακόμα δόσεις για να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων και να διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

4545.jpg

Να αναφέρουμε, ότι διάφορες εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο έχουν προσφερθεί στο παρελθόν να αγοράσουν εμβόλια τόσο για τους υπαλλήλους τους όσο και για τους εργολάβους τους. Η Apple για παράδειγμα βοήθησε την TSMC να αγοράσει εμβόλια για τους εργαζόμενους της.

Η συγκεκριμένη πάντως αγορά θα λέγαμε ότι είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα εταιρειών ή συντεχνιών, αφού οι Foxconn και TSMC θα αγοράσουν δόσεις που επαρκούν για τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού της Ταϊβάν (ο πληθυσμός φτάνει τα 24 εκατομμύρια). Βεβαίως, με τη συγκεκριμένη κίνηση οι δύο εταιρείες κοιτάζουν και το δικό τους συμφέρον, αφού οποιοδήποτε ξέσπασμα θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις τους, ακόμα και εκείνες που βρίσκονται εκτός της Ταϊβάν και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ημιαγωγούς, δεν θέλουν να ρισκάρουν το παραμικρό. Μακροπρόθεσμα λοιπόν, η αγορά εμβολίων θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα στις δύο αυτές εταιρείες.

  • Like 2