Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της διοίκησης Donald Trump και της Κινέζικης κυβέρνησης έχει αναγκάσει πολλές Αμερικάνικες εταιρείες –και όχι μόνο- να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μονάδων παραγωγής εκτός Κίνας, αν και όχι στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλές εταιρείες, αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στους δασμούς στα Αμερικάνικα και Κινέζικα προϊόντα βλάπτουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους, αφού ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, ενώ οι πωλήσεις τους παράλληλα μειώνονται.

Εκπρόσωποι εταιρειών δηλώνουν παράπλευρα θύματα του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Αμερικάνικης κυβέρνησης και της Κινεζικής. Για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, και να αποφύγουν τις αυξήσεις στους δασμούς, πολλές εταιρείες σκέφτονται την μετεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ή την συνεργασία με άλλα εργοστάσια εκτός Κίνας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή των θερμοστατών και των logic boards για τα προϊόντα Nest στην Ταϊβάν.

Η Wall Street Journal επίσης αναφέρει ότι η Nintendo πρόκειται κάποιο μέρος της παραγωγής της κονσόλας Switch να το μεταφέρει στην Νοτιοανατολική Ασία. Παράλληλα, η Κίνα προειδοποιεί τις εταιρείες με μεγάλες και μόνιμες συνέπειες αν ευθυγραμμιστούν με τους εμπορικούς περιορισμούς της διοίκησης Trump.   

Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις εισαγωγές σε συγκεκριμένα Κινέζικα προϊόντα από το 10% στο 25%. Αν συνεχιστεί αυτή η λογική, τότε σύντομα, προϊόντα όπως motherboards, smartphones, παιχνιδοκονσόλες και υπολογιστές θα υπόκεινται σε φόρο 25%. Αυτό σημαίνει ότι η Nintendo ενδεχομένως θα αναγκαστεί να πουλάει τις κονσόλες της με απώλειες στις ΗΠΑ. Ορισμένες πάντως εταιρείες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες στην περίπτωση που χρειαστεί να απομακρύνουν την παραγωγή τους από την Κίνα. Η συνεργάτης της Apple, Foxconn, δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει όλες τις συσκευές iPhone που θα πωλούνται στην Αμερική εκτός Κίνας, αν βεβαίως αναγκαστεί από τις συνθήκες. Η Wistron Corp. μία εταιρεία που κατασκευάζει διακομιστές για τις ανάγκες των Facebook και Microsoft επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός Κίνας.

Όμως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών δεν επηρεάζει μόνο τις Αμερικάνικες εταιρείες, αλλά επηρεάζει και τις Κινεζικές, όπως την Huawei. Αν και η Κινέζικη εταιρεία το αρνείται, σύμφωνα με αναφορές έχει επιβραδύνει την παραγωγή συσκευών της, ενώ η South China Morning Post αναφέρει ότι η Foxconn έχει σταματήσει την λειτουργία ορισμένων γραμμών παραγωγής smartphones της Huawei εξαιτίας των μειωμένων παραγγελιών.

Τα πράγματα παραμένουν ρευστά και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι νέοι δασμοί θα καταστούν μόνιμοι. Αν τελικώς γίνει κάτι τέτοιο, ορισμένες εταιρείες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση –όπως η Apple- καλύτερα από άλλες.

Engadget