Σταθεροί και φορητοί υπολογιστές με τιμές κάτω των 500 δολαρίων βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής Computex Taipei, της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στην Ασία, που άνοιξε για το κοινό την Τρίτη.

 

«Αρχικά, τα PC χαμηλού κόστους σχεδιάστηκαν για τα φτωχά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Τζέιν Τσενγκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Τοπολογίας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ταϊπέι. «Ωστόσο οι πωλητές υπολογιστών βρήκαν ζήτηση και στις ανεπτυγμένες χώρες στις οποίες δεν στόχευαν αρχικά».

 

Στην αγορά των φθηνών φορητών ηγείται σήμερα η ταϊβανέζικη Asus -ο μικρός και φθηνός φορητός «Εee PC» έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύρια κομμάτια από την παρουσίασή του τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Με τιμή από 300 έως 500 δολάρια, βάρος μόλις 0,89 κιλά και λειτουργικό σύστημα Linux ή Windows, το Eee αρκεί για πλοήγηση στο Διαδίκτυο και τις βασικές εφαρμογές γραφείου. Διαθέτει οθόνη 7 ιντσών, μνήμη flash αντί για σκληρό δίσκο και υποστηρίζει ασύρματη δικτύωση.

 

Μετά την επιτυχία του φορητού Eee, η Asus παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα και το επιτραπέζιο μοντέλο Eee Box, με τιμές που ξεκινούν κάτω από τα 300 δολάρια. Το μηχάνημα έχει διαστάσεις 21,5 επί 2,5 επί 18 εκατοστά και στέκεται όρθιο σε μια βάση. Σε αντίθεση με τη φορητή έκδοση, διαθέτει σκληρό δίσκο.

 

Η επιτυχία του Εee ενθαρρύνει τώρα και άλλους κατασκευαστές να αναπτύξουν παρόμοια προϊόντα. Αλλες εξελίξεις σε αυτή τη νέα αγορά:

 

-Ο μεγάλος κατασκευαστής ημιαγωγών NVidia παρουσίασε τη σειρά επεξεργαστών Tegra για μικρές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης που μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να απεικονίζουν βίντεο υψηλής ανάλυσης. Οι Tegra συνδυάζουν πυρήνα επεξεργασίας ARM 11, μονάδα γραφικών, επεξεργαστή πολυμέσων και μνήμη συστήματος σε ένα τσιπ μικρότερο από κέρμα.

 

Όπως σχολιάζει το Reuters, η NVidia προτιμά την ονομασία MID (Mobile Internet Devices) για αυτή τη νέα κατηγορία συσκευών και εκτιμά ότι τα μοντέλα με επεξεργαστή Tegra θα φτάσουν στην αγορά πριν από τα Χριστούγεννα, με τιμές από 200 έως 250 δολάρια.

 

-Η Intel, που προτιμά τον όρο Netbook PC για φορητούς πολύ μικρούς διαστάσεων, προωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες τους μικρούς επεξεργαστές Atom, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ήδη στο Eee box.

 

Στη φετινή Computex συμμετέχουν 1.700 εκθέτες, αυξημένοι κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι επισκέπτες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 35.000.

 

Σε αντίθεση με την έκθεση CeBIT στο Ανόβερο, η Computex Taipei απευθύνεται κυρίως σε προμηθευτές και λιανοπωλητές, αντί στο ευρύ κοινό. Ωστόσο την τελευταία ημέρα θα είναι ανοιχτή για αγορές και σε ιδιώτες.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr