Ικανοποιητική ταχύτητα έχει αναπτύξει η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως δείχνουν οι πωλήσεις σταθερών (desktop) και φορητών υπολογιστών (notebook) το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα τα πρώτα στοιχεία (prelim results) της IDC, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς σταθερών και φορητών υπολογιστών παρουσιάζει αύξηση 30,7% που αντιστοιχεί σε 264.718 τεμάχια έναντι 202.484 τεμαχίων την αντίστοιχη περίοδο το 2007.

 

Αναλυτικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 134.274 σταθεροί υπολογιστές, εκ των οποίων οι 81.967 αφορούν σταθερούς υπολογιστές για επιχειρήσεις και οι 52.307 σταθερούς υπολογιστές για οικιακούς καταναλωτές. Συνολικά, η αγορά των desktop στο πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε αύξηση κατά 11,1% σε σχέση με πέρυσι.

 

Εντυπωσιακή για ένα ακόμη τρίμηνο είναι η ζήτηση για τους φορητούς υπολογιστές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ρυθμό ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς, ο οποίος στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στο 59,9%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 130.444 τεμάχια έναντι 81.586 τεμαχίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από αυτούς οι 55.718 αφορούν φορητούς υπολογιστές για επιχειρήσεις και οι 74.726 φορητούς υπολογιστές για οικιακούς καταναλωτές.

 

Σχετικά με τα μερίδια αγοράς η πρώτη πεντάδα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διάθεση σταθερών και φορητών υπολογιστών απαρτίζεται από τις Hewlett Packard με μερίδιο αγοράς 18,5% και ρυθμό ανάπτυξης 76,8%, Πλαίσιο με μερίδιο 10,4% και ρυθμό ανάπτυξης 32%, Acer με μερίδιο 9,7% και ρυθμό ανάπτυξης 60,8%, Toshiba με μερίδιο 9,6% και ρυθμό ανάπτυξης 62,4% και Dell με μερίδιο αγοράς 6,9% και ρυθμό ανάπτυξης 62,2%, Πίνακας 1.

 

Διαφοροποιήσεις ωστόσο παρατηρούνται στην κατάταξη της πρώτης πεντάδας των εταιριών ανά κατηγορία προϊόντων. Συγκεκριμένα στην κατηγορία Desktop (commercial και consumer) η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται από τις εταιρίες Πλαίσιο με μερίδιο αγοράς 15,2%, HP με μερίδιο 15,1%, Altec με μερίδιο 10,5%, Dell με μερίδιο 8,7% και Ε-shop με μερίδιο αγοράς 6,3%. Στην κατηγορία Notebook (commercial και consumer) η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τις εταιρίες HP με μερίδιο 22,1%, Acer με μερίδιο 19,6%, Toshiba με μερίδιο 19,5%, Fujitsu Siemens με μερίδιο 8,4% και Sony με μερίδιο 8,1%.

 

Συγκρίνοντας την πορεία της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά την τελευταία διετία παρατηρείται πως στη χώρα μας οι πωλήσεις τους εμφανίζουν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο και από χρονιά σε χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή εξαπλώνεται στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς σταθερών, φορητών υπολογιστών και servers διαμορφώθηκε στο 4,4%, το 2006 το ποσοστό αυτό σχεδόν τριπλασιάστηκε φτάνοντας στο 11,9% και το 2007 η αγορά αυξήθηκε κατά 29,7%.

 

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία των επόμενων μηνών για να φανεί αν θα διατηρηθεί η αυξητική τάση, παρʼ όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά το 2008 θα δοκιμαστούν σκληρά οι δυνάμεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Στην αγορά των οικιακών πελατών είναι δεδομένο ότι σταδιακά οι φορητοί υπολογιστές τείνουν να αντικαταστήσουν τους σταθερούς υπολογιστές, από τη στιγμή που οι επιδόσεις και οι τιμές έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης το πρόγραμμα “Δες την Ψηφιακά” αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις πωλήσεις υπολογιστών στους τελικούς καταναλωτές και ειδικά στους νέους.

 

Στην αγορά των επιχειρήσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που έχουν ήδη κάνει τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή επιζητούν επιπλέον εφαρμογές και λύσεις, επενδύοντας σε αναβάθμιση των συστημάτων τους, ενώ σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών παίζουν τα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και η σύγκλιση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

 

Source.png Πηγή: sepe.gr

Picture.png Εικόνα: Πίνακας - Πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα