Ένα ορόσημο στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών ανακοίνωσε η ΙΒΜ την Παρασκευή, κάνοντας γνωστό ότι κατασκεύασε ένα μηχάνημα 50 κβαντικών bit, ή qubit όπως συνήθως ονομάζονται. Επίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα σύστημα 20 qubit, το οποίο διατίθεται μέσω της πλατφόρμας cloud που έχει αναπτύξει.

Τα qubit είναι η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας στους κβαντικούς υπολογιστές και, σε αντίθεση με τα bit των συμβατικών υπολογιστών, εκτός από τις τιμές 0 και 1, μπορούν να βρεθούν σε μία “ενδιάμεση κατάσταση” των δύο παραπάνω τιμών, χάρις σε ένα φαινόμενο της κβαντικής φυσικής που ονομάζεται υπέρθεση καταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για συστήματα που θα έχουν πολλαπλάσια υπολογιστική ισχύ από τα συμβατικά μηχανήματα.

 

Εταιρείες όπως οι IBM, Google, Intel, αλλά και η αμερικανική startup Rigetti, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρακτικές εφαρμογές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της ΙΒΜ δεν σημαίνει πως το εν λόγω σύστημα είναι έτοιμο για κανονική χρήση.

 

Ενδεικτικό είναι πως και τα δύο μηχανήματα της εταιρείας, των 50 και 20 qubit, μπορούν να διατηρήσουν τις κβαντικές τους ιδιότητες, και έτσι να αξιοποιήσουν την υπέρθεση καταστάσεων, για μόλις 90 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου – ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο ωστόσο αποτελεί ρεκόρ στον κλάδο.

 

Παρ’ όλα αυτά το σύστημα 50 qubit ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση εργασιών που είναι πολύ δύσκολο να αναλάβουν συμβατικοί υπολογιστές. Έτσι, με δεδομένο πως όλα τα συστήματα έως σήμερα είχαν περιορισμένες δυνατότητες, που ουσιαστικά δεν υπερείχαν από τα συμβατικά συστήματα, η ανάπτυξή του αποτελεί σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών κβαντικών μηχανημάτων.

 

Link.png Site: Τechnologyreview