Εντυπωσιακή αύξηση κατά 31,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006 σημείωσαν οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στην Ελλάδα κατά το γ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η συνεχιζόμενη στροφή προς τους φορητούς υπολογιστές, η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων όπως, φυσικά, και η επιστροφή στα σχολεία θεωρούνται οι λόγοι εκείνοι που οι πωλήσεις PC ανήλθαν στα 207.161 τεμάχια έναντι 157.028 πριν από ένα χρόνο.

 

Οι αριθμοί προκύπτουν από τα στοιχεία της IDC, σύμφωνα με την οποία, το 55,3% των πωλήσεων αφορά διάθεση επιτραπέζιων συστημάτων και το 44,7% φορητούς υπολογιστές. Πριν από ένα χρόνο, τα ποσοστά ήταν 57,6% και 42,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 39,2%.

 

Μεγαλύτερος κατασκευαστής παραμένει η ΗΡ, η οποία στο συγκεκριμένο τρίμηνο διεύρυνε σημαντικά τη διαφορά της από τη δεύτερη Info-quest, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι πουλά μόνο επιτραπέζια PC. Πολύ κοντά στη δεύτερη θέση είναι η Πλαίσιο Computers με τη σειρά Turbo-X, ενώ ακολουθεί η ιαπωνική Toshiba, τους υπολογιστές της οποίας διανέμει η Ideal Electronics, θυγατρική της εισηγμένης Ideal. Η Toshiba παρουσιάζεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα. Την πρώτη εξάδα κλείνουν οι Fujitsu Siemens και η Altec με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου όρου.

 

Η IDC δεν προμετρά τις πωλήσεις των υπολογιστών της Multirama, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα έδιναν στην εταιρεία μία θέση στην πρώτη εξάδα. Από τις εταιρείες της πρώτης δεκάδας, η Dell πωλεί ουσιαστικά μόνο σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ενώ η Sony διαθέτει μόνο φορητούς υπολογιστές. Ιδιάζουσα περίπτωση αποτελεί η Acer, η οποία ανάλογα με το τρίμηνο βρίσκεται εκτός της πρώτης τριάδας ή κάτω ακόμη και από την 6η θέση.

 

Στους επιτραπέζιους υπολογιστές οι Έλληνες κατασκευαστές έχουν ισχυρή παρουσία, καθώς πρώτη είναι η Info-Quest, ακολουθεί η ΗΡ, τρίτη η Altec, τέταρτη η Πλαίσιο Computers και πέμπτη η Dell. Στους φορητούς, οι ξένοι οίκοι κυριαρχούν, με την ΗΡ να είναι πρώτη και να ακολουθούν Toshiba, Fujitsu Siemens, Acer και Sony.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr

Picture.png Εικόνα: 10 μεγαλύτεροι κατασκευαστές PC