Όσοι είχαν αγοράσει προσωπικό υπολογιστή ο οποίος διέθετε οπτικό οδηγό δίσκων DVD και είναι κάτοικοι 23 πολιτειών της Αμερικής, τότε πιθανότατα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, με το ποσό να φτάνει τα $10 ανά οπτικό οδηγό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα CNET, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του διακανονισμού στον οποίο κατέληξαν οι εταιρείες Sony, NEC, Panasonic και Hitachi-LG τον περασμένο Δεκέμβριο, σε αγωγή για σύσταση καρτέλ με στόχο την αυξημένη τιμή διάθεσης των DVD οδηγών τους σε μεγάλες εταιρείες υπολογιστών αλλά και καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με την αγωγή, όταν η HP και η Dell προχωρούσαν σε παραγγελία αρκετών οπτικών οδηγών, οι πέντε εταιρείες γνωστοποιούσε η μία στην άλλη τις προσφορές που απέστειλαν, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι ήταν κάτοχοι ενός υπολογιστή με DVD οπτικό οδηγό (περιλαμβάνονται και οι εξωτερικές λύσεις) από την 1η Απριλίου του 2003 έως το τέλος του 2008, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να υποβάλουν τα στοιχεία τους έως την 1η Ιουλίου. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η αποστολή απόδειξης αγοράς του DVD player τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο βήμα, χωρίς να διευκρινίζεται αν κάτι τέτοιο θα ζητηθεί αργότερα. Μέχρι σήμερα, οι Sony, Hitachi-LG, NEC και Panasonic έχουν καταβάλει το ποσό των 124.5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ότι αφορά το ποσό του διακανονισμού αλλά και τις αμοιβές δικηγόρων, ένα ποσό που σύμφωνα με υπολογισμούς καλύπτει κατόχους μόλις 9,3 εκατομμυρίων οπτικών οδηγών. Όπως αναφέρει έρευνα της Gartner, μόνο το 2003, στην Αμερικανική αγορά διατέθηκαν περισσότεροι από 57 εκατομμύρια υπολογιστές.

 

Πάντως όσοι είναι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών και προχωρήσουν στη συμπλήρωση της αίτησης, δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβουν σύντομα την αποζημίωσή τους αφού οι δικηγόροι επιθυμούν να δουν αν και άλλοι κατασκευαστές θα προχωρήσουν σε διακανονισμό.

 

Link.png Site: CNET