Επισημοποιήθηκαν οι προδιαγραφές της πέμπτης έκδοσης του Bluetooth, το οποίο θα ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή του στις πρώτες συμβατές συσκευές την επόμενη χρονιά, με έμφαση στο IoT και τη νέα εποχή διασυνδεδεμένων συσκευών.

Στην ερώτηση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το Bluetooth 5.0, η απάντηση είναι πολλά αφού η νέα έκδοση φέρνει σημαντικές βελτιώσεις έναντι της έκδοσης 4.2 που κυριαρχεί σε πολλά gadgets. Αρχικά η εμβέλεια μεγαλώνει σημαντικά και γίνεται τέσσερις φορές μεγαλύτερη ενώ το bandwidth διπλασιάζεται. Επιπλέον, το Bluetooth 5 υποστηρίζει μεγαλύτερα πακέτα δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση του στην μπάντα των 2.4GHz θα είναι πολύ πιο αποδοτική με μικρότερο χρόνο μετάδοσης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες. Η μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων διπλασιάζεται από το 1 στα 2 Mbps, με το bandwidth να μειώνεται σε περιπτώσεις που δίνεται περισσότερη σημασία στη μεγαλύτερη εμβέλεια, διατηρώντας την ίδια στιγμή την όσο το δυνατό χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να διευθετήσουν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα του προτύπου, αυτά της πολύ αργής μεταφοράς δεδομένων αλλά και της μικρής εμβέλειας που οδηγεί πολλές φορές σε αποσυνδέσεις ακόμα και εντός σπιτιού στην περίπτωση διαφορετικών δωματίων.

 

Πάντως το Bluetooth 5 αναμένεται να αποκτήσει έναν σημαντικό αντίπαλο σε ένα χρόνο, μέσω του νέου Wi-Fi προτύπου με την ονομασία HaLow και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την εναλλακτική στο Bluetooth και των χρήσεων που αυτό διακρίνεται όπως σε wristbands, αισθητήρες και άλλα μικρά gadgets.

 

Link.png Site: ']Bluetooth 5
Link.png Site: http://www.theverge.com/2016/12/7/13863360/bluetooth-5-launching-faster-speeds-longer-range']Verge