Το 4ης γενιάς πρότυπο PCI Express υπόσχεται άλματα στους τομείς του bandwidth και της παράδοσης ισχύος για add-in boards (κάρτες γραφικών, solid state drives κ.ά).

Σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, στις νέες προδιαγραφές για το PCI Express 4.0 γίνεται λόγος για bandwidth 16GT/s ανά lane (GigaTransfers), διπλάσιο δηλαδή από το bandwidth (8GT/s) που προσφέρει το σημερινό πρότυπο PCI Express 3.0. Τα 16GT/s μεταφράζονται σε 1,97GB/s για συσκευές x1, 7,87GB/s για συσκευές x4, 15,75GB/s για x8 και 31,5GB/s για συσκευές x16.

 

Αλλά το κυριότερο πρόκειται να συμβεί στον τομέα της παράδοσης ισχύος, που τετραπλασιάζεται σε σχέση με το παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία για παράδειγμα κάρτα γραφικών θα μπορούσε να τροφοδοτείται απευθείας από την PCI Express 4.0 υποδοχή, αφού η τελευταία θα μπορεί να προσφέρει έως και 300W ισχύος (τετραπλάσια σε σχέση με τα 75W που προσφέρει μία υποδοχή PCI Express 3.0). Μελλοντικά λοιπόν, πολλές κάρτες γραφικών δεν θα χρειάζεται να διαθέτουν PCI-E power connectors για την πρόσθετη τροφοδοσία τους.

 

Η μετάβαση πάντως σε τέτοιους είδους add-in boards αναμένεται να γίνει σταδιακά, αφού οι σχεδιαστές των καρτών γραφικών για παράδειγμα, θα θέλουν κατά πάσα πιθανότητα να διατηρήσουν την συμβατότητα των καρτών τους και με παλαιότερα motherboards που διαθέτουν PCI Express 3.0 υποδοχές, και έτσι οι PCI-E connectors δεν θα εκλείψουν από την μία μέρα στην άλλη. Το PCI-SIG ανακοίνωσε ότι οι προδιαγραφές του πρότυπου PCI Express 4.0 πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

 

Link.png Site: TechPowerUp