Πίτσμπουργκ: Μηχανικοί αμερικανικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν ένα χειριστήριο για υπολογιστές που δίνει στο χρήστη την αίσθηση της αφής καθώς χειρίζεται εικονικά τρισδιάστατα αντικείμενα ή περιηγείται σε εικονικά περιβάλλοντα.

 

«Πιστεύουμε ότι η συσκευή αυτή προσφέρει πιο ρεαλιστική αίσθηση της αφής από οποιοδήποτε άλλο απτικό χειριστήριο που υπάρχει σήμερα στον κόσμο» υπερηφανεύεται ο Ραλφ Χόλις, καθηγητής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και ιδρυτής της εταιρείας Buttefly Haptics, η οποία θα αξιοποιήσει εμπορικά το νέο χειριστήριο.

 

Η συσκευή περιλαμβάνει μια χειρολαβή που εξέχει από μια κατασκευή σαν λεκάνη. Δύο τέτοια χειριστήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, ένα σε κάθε χέρι, για τον ευκολότερο χειρισμό αντικειμένων στην οθόνη του υπολογιστή.

 

 

Η χειρολαβή περιστρέφεται, αντιστέκεται, ανεβοκατεβαίνει ή δονείται αυτόματα, ανάλογα με την επιφάνεια που «πιάνει» ο χρήστης ή ανάλογα με τις συνθήκες του εικονικού περιβάλλοντος.

 

Σε επίδειξη της συσκευής την Τρίτη, οι επισκέπτες στο εργαστήριο του Χόλις προσκλήθηκαν να σύρουν μια εικονική καρφίτσα πάνω σε διάφορες επιφάνειες και να νιώσουν το ανάγλυφο του κάθε υλικού.

 

post-39152-129062996034_thumb.jpg

 

Ο Χόλις υποστηρίζει ότι η συσκευή του είναι πολύ πιο προηγμένη από άλλα απτικά χειριστήρια που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, όπως για παράδειγμα τα δονούμενα χειριστήρια για βιντεοπαιχνίδια.

 

Το μυστικό του νέου συστήματος είναι ότι βασίζεται σε ένα εξάρτημα το οποίο αιωρείται μέσα στη «λεκάνη» της συσκευής χάρη σε μαγνητικά πεδία, αντί να περιλαμβάνει μηχανικούς συνδέσμους ή καλώδια.

 

Με τιμή γύρω στα 50.000 δολάρια, το νέο χειριστήριο προορίζεται προς το παρόν για εφαρμογές στην έρευνα και τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr