Αν και οι απλοί χρήστες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κάποια νέα συσκευή ή εξάρτημα υπολογιστή αρκετά μετά από το 2025, εντούτοις η κοινοπραξία PCI-SIG ανακοίνωσε πρόσφατα τους στόχους της για τις προδιαγραφές της 7ης έκδοσης του γνωστού προτύπου PCI Express 7.0 ή PCIe 7.0.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο PCI Express 7.0 είναι 8 φορές ταχύτερο του PCI Express 5.0 που υποστηρίζεται σήμερα από τα τελευταίας γενιάς NVMe M.2 SSDs και τα πλέον σύγχρονα mainboards και επεξεργαστές. Αν και οι επεξεργαστές 12ης γενιάς Intel Core (Alder Lake) υποστηρίζουν το πρότυπο PCIe 5.0, οι επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 πρόκειται να κυκλοφορήσουν το Φθινόπωρο. Μόλις τελευταία επίσης άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά PCIe 5.0 NVMe M.2 SSDs που υποστηρίζουν ταχύτητες ανάγνωσης έως και 13 GB/s.

Ο στόχος της κοινοπραξίας είναι ο διπλασιασμός της ταχύτητας διαμεταγωγής δεδομένων, και πράγματι, σε σχέση με τις προδιαγραφές PCIe 6.0, η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι οι προδιαγραφές PCIe 7.0 διπλασιάζουν το raw bit rate στα 128 GT/s και την ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων στα 512 GB/s αμφίδρομα σε διαμόρφωση x16. Οι εταιρείες-μέλη της κοινοπραξίας, που ξεπερνούν τις 800 από τον κλάδο των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών, θα μπορούν να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές στα προϊόντα τους από το 2025 (το πιθανότερο είναι να τα δούμε από το 2027 πάντως).

PCI-SIG_Law_Graphic_FINAL.jpg

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξία της PCI-SIG, οι ομάδες εργασίας έχουν επικεντρωθεί στο να προσφέρουν με τις νέες προδιαγραφές raw bit rate της τάξης των 128 GT/s, ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως 512 GB/s αμφίδρομα μέσω διαμόρφωσης x16, αξιοποίηση σηματοδότησης PAM4 (Pulse Amplitude Modulation με 4 επίπεδα), χαμηλότερη υστέρηση και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με το παρελθόν, βελτίωση της αποδοτικότητας και διατήρηση της προς-τα-πίσω συμβατότητας με τις προηγούμενες γενιές του προτύπου PCIe.

PCISIG_Graphic_FINAL.jpg

«Για 30 χρόνια, η κατευθυντήρια αρχή της κοινοπραξίας PCI-SIG ήταν: «Αν το φτιάξουμε, θα έρθουν» παρατήρησε ο Nathan Brookwood, Research Fellow στο Insight 64. «Οι πρώτες παράλληλες εκδόσεις της τεχνολογίας PCI προσέφεραν ταχύτητες εκατοντάδων megabyte/δευτερόλεπτο, ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις γραφικών, αποθήκευσης και δικτύωσης της δεκαετίας του 1990. Το 2003, η κοινοπραξία PCI-SIG εξέλιξε την τεχνολογία και προχώρησε στη μετάβαση προς τη σειριακή έκδοση της, η οποία υποστήριζε ταχύτητες gigabytes/δευτερόλεπτο για την αξιοποίηση των ταχύτερων δίσκων στερεάς κατάστασης και του 100MbE Ethernet. Με ακρίβεια ρολογιού, η κοινοπραξία PCI-SIG διπλασιάζει το εύρος ζώνης των προδιαγραφών PCIe κάθε τρία χρόνια για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων αγορών και εφαρμογών. Η σημερινή ανακοίνωση του σχεδίου της κοινοπραξίας PCI-SIG να διπλασιάσει την ταχύτητα του καναλιού στα 512 GB/s (αμφίδρομα) την τοποθετεί στον σωστό δρόμο για να διπλασιάσει την απόδοση των προδιαγραφών PCIe για ακόμη έναν 3ετή κύκλο».

«Με τις επικείμενες προδιαγραφές PCIe 7.0, η κοινοπραξία PCI-SIG συνεχίζει τη 30χρονη δέσμευσή της να παρέχει κορυφαίες στον κλάδο προδιαγραφές που ξεπερνούν τα όρια της καινοτομίας» δήλωσε ο Al Yanes, Πρόεδρος της κοινοπραξίας PCI-SIG. «Καθώς η τεχνολογία PCIe συνεχίζει να εξελίσσεται για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για υψηλό εύρος ζώνης, οι ομάδες εργασίας μας θα εστιάσουν στις παραμέτρους του καναλιού και στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας».

Η προδιαγραφή PCIe 7.0 στοχεύει στην υποστήριξη νέων εφαρμογών όπως είναι οι 800 G Ethernet, AI/ML, το Cloud και το Quantum Computing καθώς και στην υποστήριξη αγορών εξαιρετικά απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους για την επεξεργασία δεδομένων όπως είναι τα Hyperscale Data Centers, το High-Performance Computing (HPC) και οι Στρατιωτικές/ Αεροδιαστημικές εφαρμογές.

  • Like 7