Αντιμέτωπη με συλλογική αγωγή βρίσκεται η Epson στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία ότι ένα firmware update που διέθεσε για κάποιους εκτυπωτές της απέτρεπε την εκτύπωση όταν χρησιμοποιούνταν κασέτες ή δοχεία μελανιού τρίτων κατασκευαστών.

Σύμφωνα με το μέρος που υπέβαλλε την συλλογική αγωγή, μία ενημέρωση στο υλικολογισμικό (firmware) έκανε ορισμένους εκτυπωτές της Epson ικανούς να ανιχνεύουν πότε χρησιμοποιούνται τέτοιες κασέτες μελανιού τρίτων, και στη συνέχεια να αποτρέπουν την εκτύπωση σε αυτή τη περίπτωση (παρουσιαζόταν ένα σφάλμα που δήλωνε ότι ο εκτυπωτής δεν μπορεί να αναγνωρίσει την κασέτα). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Register, στην αγωγή που υποβλήθηκε στην Καλιφόρνια, η Epson κατηγορείται για «αθέμιτο ανταγωνισμό και άδικες, δόλιες, καταπιεστικές και παράνομες πρακτικές».

Στην αγωγή επίσης αναφέρεται ότι η Epson δεν ενημέρωσε τους κατόχους των εκτυπωτών ότι με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση του firmware πρόκειται να λάβει τέτοια μέτρα καθώς και ότι «πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις ουσιαστικά έθεσαν εκτός λειτουργίας τους εκτυπωτές τους».

Κάποιοι επιπλέον αναγκάστηκαν να αγοράσουν τις ακριβότερες αυθεντικές κασέτες μελανιού της Epson. Κάποια από τα μοντέλα που αναβαθμίστηκαν και απέτρεπαν την εκτύπωση με συμβατές κασέτες μελανιού ήταν τα Epson WorkForce WF-3640 και Epson XP-830. Στα έγγραφα που κατατέθηκαν διαβάζουμε επίσης ότι οι εκτυπωτές της Epson που δεν έλαβαν την σχετική αναβάθμιση του firmware συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά με κασέτες μελανιού τρίτων κατασκευαστών.  

xp830_fla-cns-cn-2_690x460.jpg.643479950adbfd096a9cb1f415d45fca.jpg

Δεν είναι μυστικό ότι στην αγορά των εκτυπωτών, το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους για τους κατασκευαστές προέρχεται από τις συνεχείς πωλήσεις κασετών ή δοχείων μελανιού. Συχνά, οι κατασκευαστές εκτυπωτών πωλούν τους εκτυπωτές τους εξαιρετικά φθηνά, γνωρίζοντας ότι θα λάβουν μακροπρόθεσμα χρήματα από τις πωλήσεις μελανιών. Όχι όμως και όταν οι χρήστες αγοράζουν συμβατά ή μη αυθεντικά μελάνια από τρίτους. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που επειδή χρησιμοποιούν καθημερινά τους εκτυπωτές τους, διαπιστώνουν ότι συμφέρει περισσότερο να αγοράσουν συμβατά μελάνια από τα αυθεντικά, καθώς τα πρώτα είναι σημαντικά φθηνότερα. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, έρχονται οι κατασκευαστές εκτυπωτών να υποστηρίξουν ότι η αμφίβολη ποιότητα τους –και ειδικά των φθηνότερων- μπορεί να οδηγήσει σε εκτυπώσεις χαμηλότερης ποιότητας ή στην δυσλειτουργία και στην βλάβη της συσκευής.

Techradar

  • Like 2
  • Thanks 2