Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να φέρουν την επανάσταση σε διάφορες εφαρμογές, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην υγειονομική περίθαλψη, στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση κ.ά. Όμως η κρυπτογράφηση όπως την γνωρίζουμε σήμερα απειλείται.

Χωρίς να γίνουν τα απαραίτητα βήματα στην εξέλιξη της κρυπτογράφησης για την μετά-κβαντική εποχή, κυβερνοεγκληματίες ή χάκερ με πρόσβαση στον κβαντικό υπολογισμό θα μπορούσαν να κλέβουν εύκολα ευαίσθητα δεδομένα, όπως σε στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.ά. Για να εμποδίσει κάτι τέτοιο να συμβεί, η εταιρεία διαδικτυακών υποδομών Cloudflare δοκιμάζει μία νέα μετά-κβαντική τεχνολογία κρυπτογράφησης. Μάλιστα, το λογισμικό ανοικτού κώδικα με την ονομασία CIRCL ή αλλιώς Cloudflare Interoperable Reusable Cryptographic Library είναι διαθέσιμο στο GitHub.

Αν και η Cloudflare δεν έχει επιλύσει όλα τα προβλήματα που ο κβαντικός υπολογισμός δημιουργεί στην κρυπτογράφηση, προσπαθεί να κάνει «quantum-proof» και να θωρακίσει το TLS, την τεχνολογία κρυπτογράφησης παλαιότερα γνωστή και ως SSL, που προστατεύει τις συνδέσεις μεταξύ των προγραμμάτων περιήγησης Ιστού και των διακομιστών. Η Cloudflare σχεδιάζει να συνεχίσει το έργο της, ωστόσο ευελπιστεί ότι με τον διαμοιρασμό του CIRCL, θα βοηθήσει και άλλους ερευνητές να ετοιμαστούν για την μετά-κβαντική εποχή στους υπολογιστές. Σε μία πρόσφατη ανάρτηση στο επίσημο blog της, η εταιρεία γράφει: «προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να προτείνουμε πρότυπα για να βοηθήσουμε στο να γίνει το Internet ένα καλύτερο μέρος».

Engadget

  • Like 2