O ρυθμός ανανέωσης της εικόνας είναι η βασική διαφορά μεταξύ μιας απλής και μιας gaming οθόνης, με την TCL να παρουσιάζει ένα μοντέλο που πραγματικά διακρίνεται σε αυτό τον τομέα. 

Στη διάρκεια της Display Week, η TLC παρουσίασε μια gaming οθόνη που διαθέτει ανάλυση 4Κ στα 1.000Hz, ξεπερνώτας κατά πολύ οποιαδήποτε άλλη πρόταση διατίθεται στην αγορά αυτό το διάστημα.

Μέχρι στιγμής, η Asus κατέχει τα πρωτεία για την ταχύτερη εμπορικά διαθέσιμη οθόνη, η οποία προσφέρει ανάλυση 1080p και ρυθμό ανανέωσης στα 540Hz. Η Alienware δεν υπολείπεται πολύ, χάρη στη gaming πρότασή της στα 500Hz, που είναι επίσης κλειδωμένη στα 1080p. Το γεγονός ότι η οθόνη που παρουσίασε η TCL είναι ικανή να πιάνει ρυθμό ανανέωσης στα 1.000Hz είναι από μόνο του άκρως εντυπωσιακό στοιχείο, όμως η ανάλυση των 4Κ πραγματικά οδηγεί την οθόνη σε άλλο επίπεδο.

Την είδηση παρουσίασαν οι Blur Busters, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Περιμέναμε τα 1.000Hz να εμφανιστούν στην αγορά, όμως αυτό που δεν περιμέναμε ήταν πως θα έκαναν το ντεμπούτο τους με ανάλυση στα 4Κ, πριν τα 1080p και τα 1440p, οπότε είναι απίθανο που περνάμε απευθείας στα 4Κ". Η ανάλυση ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις σε ένα panel που έχει υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, γι' αυτό και έχουμε δει οθόνες όπως η Dual Mode OLED της LG που ρίχνει την ανάλυσή της, προκειμένου να πετύχει ρυθμό ανανέωσης 480Hz.

Το panel των 1.000Hz είναι LCD και αποτελεί πρώιμο δοκιμαστικό μοντέλο. Όμως, θα μπορούσαμε να δούμε οθόνες ικανές για τέτοιες επιδόσεις μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι Blur Busters αναφέρουν πως εκτιμούν ότι οι εμπορικές εκδόσεις οθονών OLED με δυνατότητα να πιάνουν τα 1.000Hz θα κάνουν την εμφάνισή τους ως το 2027 ενώ οι LCD λογικά θα παρουσιαστούν ακόμη νωρίτερα στην αγορά.

Στην όλη υπόθεση, βέβαια, υπεισέρχονται και ορισμένες άλλες παράμετροι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καλώδιο ικανό να υποστηρίξει ανάλυση 4Κ με ρυθμό ανανέωσης στα 1.000Hz, οπότε θα χρειαζόταν νέα πρότυπα για το HDMI ή/και το DisplayPort, πριν καταστεί εφικτή η εμπορική διάθεση μιας τέτοιας οθόνης. Εκτός αυτού, το να τρέξει ένα παιχνίδι native στα 4Κ εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της πλειοψηφίας των διαθέσιμων καρτών γραφικών, ενώ το να τρέξουν οι τίτλοι αυτοί με αρκετά υψηλό frame rate ώστε να δικαιολογείται μια οθόνη με ρυθμούς ανανέωσης στα 1.000Hz περιπλέκει περαιτέρω το πρόβλημα.

Μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης στα 1.000Hz θεωρούσαν σημαντικό ορόσημο για τις gaming οθόνες εδώ και αρκετά χρόνια, και η TCL πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συνδυάζοντας τη δυνατότητα αυτή με ανάλυση στα 4Κ. Η TCL προχώρησε σε ορισμένες επίσης σημαντικές ανακοινώσεις στη διάρκεια της Display Week, μεταξύ των οποίων την πρώτη συρόμενη οθόνη Tandem OLED με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και ανάλυση 4Κ. Και αυτή η τεχνολογία, όμως, λογικά θα χρειαστεί αρκετό διάστημα έως ότου καταστεί εμπορικά διαθέσιμη.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 4