Η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), που κατασκευάζει επεξεργαστές και ολοκληρωμένα για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Apple, NVIDIA, AMD, Qualcomm και άλλες, υποστηρίζει ότι οι όποιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανοικοδόμηση της βιομηχανίας κατασκευής ημιαγωγών πρόκειται να πέσουν στο κενό.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ημιαγωγών στον κόσμο βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο που μαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Morris Chang ίδρυσε την TSMC το 1987 όταν η Ταϊβάν τον «στρατολόγησε» από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της χώρας. Πλέον, η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chips στον κόσμο έχοντας μερίδιο 20% στην παραγωγή wafers με 92% παραγωγική δυναμικότητα στα προηγμένα chips.

50998-100753-semiconductor-market-share-xl.jpg

Το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην παγκόσμια παραγωγή chip συρρικνώθηκε σε τριάντα χρόνια από το 37% (1990) στο 12% (2020) ωστόσο η χώρα πλέον επενδύει τεράστια ποσά και προχωρά σε συμφωνίες για να ανακτήσει την κυριαρχία της. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η εξάρτηση της χώρας από την Ταϊβάν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της αμυντικής της βιομηχανίας με chips. O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden μέσω της νομοθεσίας «CHIPS» που υπέγραψε στις 9 Αυγούστου του 2022 πρόκειται να προσφέρει κίνητρα και χρηματοδοτήσεις άνω των $52 δισεκατομμυρίων για να βοηθήσει τις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών, να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες και να επεκτείνουν την υπάρχουσα παραγωγή.

Η Ταϊβάν ωστόσο δεν είναι ευχαριστημένη με τις εξελίξεις και τις εξαγγελίες του Joe Biden καθώς μέχρι σήμερα η κυριαρχία της στην παραγωγή ημιαγωγών λειτουργούσε ως μία «ασπίδα» για την ανεξαρτησία της, μία «ασπίδα πυριτίου». H κυβέρνηση της Ταϊβάν πιστεύει ότι στην περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί στη νησιωτική χώρα, οι ΗΠΑ θα έσπευδαν να τη βοηθήσουν για να αποτρέψουν την Κίνα από το να καταλάβει τις βιομηχανίες της.

Τον Αύγουστο, η πρόεδρος της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών, Nancy Pelosi επισκέφθηκε εν μέσω Κινεζικών αντιδράσεων το νησί της Ταϊβάν και συναντήθηκε με τον ιδρυτή της TSMC, Morris Chang και τον πρόεδρο της εταιρείας Mark Liu. Σύμφωνα με την Ταϊβανέζικη εφημερίδα Financial Times, ο Morris Chang είπε στην κ. Pelosi ότι οι προσπάθειες της Washington να ανοικοδομήσει την βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών στο Αμερικάνικο έδαφος είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο ενδέχεται να μην έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν την αυτάρκεια τους. Αν και δεν χρειαζόμασταν τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse για να καταλήξουμε στο παρακάτω συμπέρασμα, εντούτοις οι Ελβετοί αναλυτές υπολόγισαν ότι χωρίς πρόσβαση στα εργοστάσια chips της Ταϊβάν, η παραγωγή για οτιδήποτε, από φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι αυτοκίνητα θα διαταρασσόταν ανεπανόρθωτα.

Αν και η Apple, κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διαφοροποιήσει την παραγωγή της, όπως με τη μεταφορά μέρους της παραγωγής των συσκευών της στο Βιετνάμ ή στην Ινδία, θα επηρεαστεί σημαντικά από μία τέτοια εξέλιξη καθώς βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην TSMC για την κατασκευή των επεξεργαστών δικής της σχεδίασης. Την ώρα που το μέλλον των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα είναι αβέβαιο, η TSMC εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chips για την Apple και για τις υπόλοιπες μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες. 

«Το μονοπώλιο στην παραγωγή ημιαγωγών δημιουργεί αστάθεια», δήλωσε ο Brad Martin, διευθυντής του National Security Supply Chain Institute στη Rand Corporation. «Αν οι ΗΠΑ έρθουν αντιμέτωπες με την ανάγκη να λάβουν μία απόφαση μεταξύ της προστασίας της οικονομίας τους και της υπεράσπισης της Ταϊβάν, η απόφαση αναμένεται να είναι αυστηρή και δύσκολη». Η TSMC έχει πάντως κάνει κάποιες προσπάθειες για να βοηθήσει τις ΗΠΑ με τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας εγκατάστασης παραγωγής ημιαγωγών στην Arizona, την πρώτη της εταιρείας εκτός της χώρας της. Η TSMC αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών επί Αμερικανικού εδάφους στις αρχές του 2024.

  • Like 1