To νέο revision του HDMI είναι προ των πυλών, και αποτελεί το επόμενο βήμα στην ιστορία του προτύπου όπως είδαμε στη CES 2019.

Το HDMI 2.1 φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως σημαντικά αυξημένο διαθέσιμο bandwidth που θα επιτρέπει αναλύσεις έως και 10Κ/120fps. Παρ' όλα αυτά, η υιοθέτηση του θα πάρει ακόμη αρκετά χρόνια στους κατασκευαστές, και σίγουρα δεν αναμένεται στην μέση τηλεόραση το προσεχές διάστημα. Στην πραγματικότητα,  ελάχιστες από τις νέες TV's που παρουσιάστηκαν στην φετινή CES αναμένεται να υποστηρίξουν το νέο revision.

Το σχήμα της θύρας δεν θα αλλάξει, συνεπώς οποιοδήποτε παλαιότερο ΗDMI καλώδιο θα λειτουργεί κανονικά πάνω σε μία 2.1 θύρα. Φυσικά θα χρειαστεί το νέο 2.1 "48GB" καλώδιο, που θα υποστηρίζει τις μεγαλύτερες αναλύσεις και λειτουργίες που θα προσφέρονται. Εκτός από τις αναλύσεις έως 10Κ και 120fps, το HDMI 2.1 θα προσφέρει υποστήριξη για λειτουργίες όπως μεταβλητό framerate (FreeSync), eARC (το οποίο θα επιτρέπει αναπαραγωγή Dolby Atmos μέσω ARC πάνω σε πλήρη ανάλυση), και δυναμικό HDR, που θα προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης στις ανάγκες της κάθε σκηνής, είτε σε ταινία, είτε σε παιχνίδι.

Όλα αυτά φυσικά στην θεωρία, αφού στην πράξη μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιεχόμενο που εκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες δυνατότητες, με ορισμένες από αυτές (όπως αναλύσεις 8-10Κ) να απαιτούν εξωφρενικά επίπεδα παραγωγής, υποδομών, και εξοπλισμού εκ μέρους των δημιουργών. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως το εύρος των δυνατοτήτων του HDMI 2.0. Πότε λοιπόν θα δούμε τις πρώτες συσκευές με HDMI 2.1;  Σύντομα αφού Samsung, LG και Sony ανακοίνωσαν 8K τηλεοράσεις με υποστήριξη HDMI 2.1. Έχουν προηγηθεί ορισμένα μοντέλα που διαφημίζονται ως "HDMI 2.1", ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζουν μόνο ένα-δύο χαρακτηριστικά του revision. Για παράδειγμα, καμία 8Κ TV αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο ανώτερο του 8Κ/30fps μέσω HDMI. 

Συμπερασματικά, έχουμε σίγουρα να κάνουμε με μια τεχνολογία που βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, συνεπώς ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να μπει ακόμη στο "κυνήγι" HDMI 2.1 συσκευών.

IMG_20190108_143534.jpg.75de6db6f90fe2084154a85c7f2581c6.jpg

  • Confused 1