Μπορεί ο όρος “2.5D” εκτυπωτής να ξενίζει, ωστόσο είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα για όσους ασχολούνται με το βιομηχανικό ντιζάιν.

Στη CEATEC, η Casio έδειξε αυτή την τεχνολογία Mofrel, η οποία δημιουργεί ανάγλυφα πάνω σε λεία φύλλα, προσθέτοντας στο τέλος χρώμα με έναν inkjet 16 εκατομμυρίων αποχρώσεων.

 

Τα δείγματα έδειχναν άρτια στην αφή και στην όψη, και με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Παρόλο που ήταν υποκατάστατα του δέρματος και υφασμάτων, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν επιφάνειες που να μοιάζουν σε ξύλο, πέτρα, τούβλο ή κεραμικό, αν και θα χρειαστεί μία επιπλέον επίστρωση, για να αποκτήσουν στιλπνάδα ή σκληρότητα.

 

Το μυστικό κρύβεται στα “ψηφιακά φύλλα” της Casio. Λίγο πιο παχιά από φύλλα χαρτιού, περιέχουν ένα στρώμα από μικροσκοπική σκόνη, ανάμεσα στην επικάλυψη για τον inkjet και το υπόστρωμα από χαρτί ή PET. Κάθε σωματίδιο σκόνης μπορεί να διαστέλλεται όταν εκτεθεί στη θερμότητα, με το σχήμα του να παραμένει και όταν απομακρυνθεί η εστία θερμότητας, ώστε να δημιουργηθεί έτσι το ανάγλυφο.

 

Το φύλλο μπορεί να διασταλεί έως και 1,7 χιλιοστά, αν και είναι τεχνητά εφικτό το όριο αυτό να αυξηθεί στα 2 ή και στα 2,5 χιλιοστά. Στη συνέχεια, το μικροφιλμ αφαιρείται, ώστε να μπορούν να προστεθούν χρώματα στην επιφάνεια του ανάγλυφου, δηλαδή την επικάλυψη για τον inkjet.

 

Για την “εκτύπωση ενός “ψηφιακού φύλλου” Α4, η όλη διαδικασία διαρκεί 3-5 λεπτά, ενώ κοστίζιε περίπου 10 δολάρια. Ο εκτυπωτής κοστίζει περίπου 44.000 δολάρια, ωστόσο προορίζεται για εταιρείες που πρέπει να δημιουργούν πρωτότυπα. Πάντως, η εταιρεία ετοιμάζει και μία καταναλωτική εκδοχή του μηχανήματος.

 

Link.png Site: Εngadget