Είναι γνωστό ότι η αγορά των υπολογιστών -με εξαίρεση το χρονικό διάστημα της πανδημίας που γνώρισε σημαντική ανάπτυξη εξαιτίας της τηλεργασίας κ.ά.- τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα ανάπτυξης, με τις τελευταίες έρευνες των εταιρειών Canalys και IDC να δείχνουν ότι χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Τόσο η Canalys όσο και η IDC εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν μεταξύ 29% και 33% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται για πτώση, που είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αυτή τη φορά μάλιστα, καμία από τις μεγάλες μάρκες δεν γλίτωσε τα χειρότερα. Η HP που βρίσκεται στη δεύτερη θέση είχε τις μικρότερες απώλειες, με περίπου 24% πτώση στις αποστολές ενώ στην τέταρτη θέση, η Apple φαίνεται να πως… πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία με πτώση στις αποστολές άνω του 40%. Η ASUS, η Dell και η Lenovo είδαν τις αποστολές των υπολογιστών τους να μειώνονται κατά σχεδόν 30%.

8n88Ao1LaRfbfxOQuN88h279EruOXkeT.jpg

Η εξήγηση για την πτώση είναι γνωστή. Οι πελάτες διστάζουν να αγοράσουν υπολογιστές σε μια ταραχώδη οικονομία όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και η τηλεργασία, από την εποχή της πανδημίας, βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Οι περισσότεροι, είτε δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά νέα μηχανήματα είτε έχουν ήδη αγοράσει αρκετά ισχυρά που δεν χρειάζονται αντικατάσταση.

Οι δύο εταιρείες ερευνών δεν σχολίασαν την τεράστια πτώση στις αποστολές που γνώρισε η Apple, ωστόσο είναι γνωστό πως η εταιρεία στοχεύει στην high-end αγορά, κάτι που την καθιστά περισσότερο ευάλωτη απέναντι στις κακές οικονομικές συνθήκες. Η ιστοσελίδα TechCrunch επισημαίνει επίσης ότι η μετάβαση της Apple στους δικούς της επεξεργαστές τη βοήθησε να αποφύγει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν οι εταιρείες που πωλούν υπολογιστές Windows τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτή η «περίοδος χάριτος» φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

IDC-PC-Pain-Persists-in-Q1-2023-Due-to-Excess-Inventory-and-Poor-Demand-According-to-IDC-Tracker-2023-Apr-F-1.webp

Οι αναλυτές πάντως, παρά την απότομη πτώση, είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Η Canalys πιστεύει ότι αυτή είναι η χειρότερη πτώση που θα γνωρίσει η αγορά υπολογιστών το 2023, με τις δύο εταιρείες να αναμένουν ότι θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι παλιοί υπολογιστές θα πρέπει να αναβαθμιστούν, συμπεριλαμβανομένων και των Chromebook στα σχολεία των ΗΠΑ ενώ οι επιχειρήσεις σε κάποια φάση θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους σε Windows 11. Η IDC θεωρεί επίσης ότι η επιβράδυνση δίνει στους κατασκευαστές την ευκαιρία να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους εκτός Κίνας. Η IDC πάντως προειδοποιεί ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να «βαλτώσει» αν η ύφεση συνεχιστεί μέχρι το 2024. Αν και ενδεχομένως να μην γνωρίσει τέτοιες απότομες πτώσεις εντούτοις μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει η αγορά.

  • Like 1