Φαίνεται πως οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις πωλήσεις/ εξαγωγές ημιαγωγών στη Ρωσία λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της στην Ουκρανία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές που προέρχονται από Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο η AMD όσο και η Intel ανέστειλαν τις πωλήσεις επεξεργαστών στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για την γνωστή Ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC, η οποία συμμορφούμενη με τις κυρώσεις και τις απαγορεύσεις, θα περιορίσει ή θα αναστείλει τις εξαγωγές ημιαγωγών (επεξεργαστών κ.λπ.) στη Ρωσία.

Η αναστολή των πωλήσεων επιβεβαιώθηκε από τα Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της Ένωσης Ρώσων Προγραμματιστών και Κατασκευαστών Ηλεκτρονικών (ARPE). Επιπλέον, λέγεται ότι πολλές Κινεζικές εταιρείες πληροφορικής έχουν ήδη ενημερωθεί από την Intel ότι οι πωλήσεις στη Ρωσία έχουν πλέον απαγορευτεί. Σε σχετική ερώτηση σε εκπρόσωπο της Intel, η ιστοσελίδα Tom’s Hardware έλαβε την εξής απάντηση: «Η Intel συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και τις κυρώσεις περί εξαγωγών στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, συμπεριλαμβανομένων των νέων κυρώσεων που εκδόθηκαν από το OFAC (Office of Foreign Assets Control) και των κανονισμών που εκδόθηκαν από το BIS (Bureau of Industry and Security)».

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση των μέτρων. Οι κυρώσεις και οι νέοι περιορισμοί αφορούν κυρίως τα εξαγωγές επεξεργαστών και chips για στρατιωτικούς σκοπούς ή για επεξεργαστές με διπλή χρήση, στρατιωτική και εμπορική, επομένως οι πωλήσεις των περισσότερων chips που απευθύνονται σε απλούς καταναλωτές, όπως οι επεξεργαστές Core της Intel ή οι επεξεργαστές Ryzen της AMD ενδεχομένως να μην επηρεάζονται. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται μία ευρύτερη προσωρινή διακοπή των πωλήσεων ημιαγωγών στη Ρωσία, καθώς οι εταιρείες αυτή τη περίοδο εργάζονται για να αποφασίσουν ποια προϊόντα και πελάτες τους επηρεάζονται από τις κυρώσεις και τις απαγορεύσεις που έχουν εκδοθεί. Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι στη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (Entity List) προστέθηκαν πρόσφατα 40 Ρωσικές εταιρείες.

Και μπορεί τέτοιες κυρώσεις και απαγορεύσεις να έχουμε ξαναδεί όπως στη περίπτωση της Huawei, ωστόσο για πρώτη φορά βλέπουμε να επιβάλλονται σε μία ολόκληρη χώρα. Η Ρωσία πάντως προετοιμάζεται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις, ειδικά στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων το 2014 μετά τις ενέργειές της στην Κριμαία. Πως; Τόσο ενισχύοντας και προωθώντας τη δική της εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών όσο και δημιουργώντας απόθεμα για το ενδεχόμενο να συμβεί ένα περιστατικό σαν αυτό. Παρόλα αυτά, τα chips που σχεδιάζονται εγχώρια από εταιρείες όπως η Baikal, η MCST, η Yadro και η STC Module κατασκευάζονται από την TSMC, με έδρα την Ταϊβάν, η οποία όπως έχουμε αναφέρει συμφώνησε επίσης να αναστείλει τις εξαγωγές στη χώρα για να συμμορφωθεί με τις νέες κυρώσεις και τους περιορισμούς. Οι επιπτώσεις ωστόσο στη βιομηχανία γενικότερα από την απαγόρευση των πωλήσεων ημιαγωγών στη Ρωσία αναμένεται να είναι μικρές, καθώς σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association, η Ρωσική κυβέρνηση αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,1% της παγκόσμιας αγορά chips ενώ η ευρύτερη αγορά της Ρωσίας αποτιμάται στα $50,3 δισεκατομμύρια της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών ύψους $4,47 τρισεκατομμυρίων. 

  • Like 1
  • Thanks 2