Νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη μονάδων σκληρού δίσκου (HDD) και μονάδων στερεάς κατάστασης (SSD) καθιστούν τους πρώτους λιγότερο ανθεκτικούς και πιο επιρρεπείς σε αστοχίες σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία Secure Data Recovery, η σχεδόν δογματική επιδίωξη για αυξημένες δυνατότητες αποθήκευσης και ταχύτητες αποτελεί βασική αιτία για τις αλλαγές που έγιναν στις διαδικασίες παραγωγής και στην αυξημένη καταπόνηση που δέχονται τα εξαρτήματα.

Δοκιμάζοντας 2.007 μονάδες δίσκου από έξι κορυφαίους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Western Digital και Seagate (που απέστειλαν το 80% όλων των μονάδων δίσκου το 2021), η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο ένας σκληρός δίσκος λειτουργεί για 25.233 ώρες προτού αστοχήσει, δηλαδή περίπου δύο χρόνια και δέκα μήνες.

SDR-1.jpg

Η έκθεση επισημαίνει ότι η βιομηχανία κατασκευής μονάδων αποθήκευσης αναζητά συνεχώς την επόμενη τεχνολογία αιχμής για να προχωρήσει σε εκθετικές βελτιώσεις στην απόδοση ή στη δυνατότητα αποθήκευσης ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τους φυσικούς περιορισμούς, όπως κατά πρώτο λόγο το μέγεθος. Λάβετε υπόψη σας, ότι οι περισσότερες μονάδες αποθήκευσης που είναι διαθέσιμες σήμερα στην αγορά ακολουθούν τα βιομηχανικά πρότυπα 3,5 ή 2,5 ιντσών όσον αφορά τον form factor, με τις χωρητικότητες τους να αυξάνονται διαρκώς.

Το να επιδιώκεις να κατασκευάσεις σκληρούς δίσκους μεγαλύτερης χωρητικότητας χωρίς να τους κάνεις μεγαλύτερους στο μέγεθος ήταν από πάντα δύσκολο να επιτευχθεί. Και όταν όλο και ταχύτερα ή περισσότερα platters και κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής «στριμώχνονται» στον ίδιο χώρο, η αστοχίες και οι φθορές είναι αναπόφευκτες. Η πρώτη σημαντική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα, πραγματοποιήθηκε το 2005, όταν παρουσιάστηκε η μέθοδος Conventional Magnetic Recording (CMR), χάρη στην οποία οι κατασκευαστές ξεκίνησαν να προσφέρουν υψηλότερες πυκνότητες από τα μοντέλα στα οποία γινόταν χρήση παλαιότερων μεθόδων εγγραφής δεδομένων, με αποτέλεσμα το 2007 να κάνει την εμφάνιση του στην αγορά ο πρώτος σκληρός δίσκους χωρητικότητας 1 TB. Όμως πλέον, το βιομηχανικό πρότυπο είναι η τεχνολογία Shingled Magnetic Recording (SMR), κατά την οποία γίνεται χρήση μίας περισσότερο περίπλοκης, επικαλυπτόμενης επιφάνειας platter, με αποτέλεσμα η φθορά να είναι πιθανότερη.

SDR-2.jpg

Η φθορά του SSD είναι ευκολότερο να αναλυθεί -μπορεί να εγγραφεί μόνο ένας πεπερασμένος όγκος δεδομένων με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής να ποικίλλει, από λίγα χρόνια μέχρι περισσότερα από πέντε, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του.

SDR-3.jpg

Καθώς οι φυσικοί τρόποι αποθήκευσης εξακολουθούν να γίνονται όλο και λιγότερο αξιόπιστοι, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε κάποια υπηρεσία ή λύση αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud. Η εταιρεία Secure Data Recovery επισημαίνει τον κανόνα 3-2-1 όσον αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας: Διατηρήστε τρία αντίγραφα των σημαντικών δεδομένων σας σε δύο συσκευές, με τη μία από αυτές να βρίσκεται εκτός σύνδεσης, και ενδεχομένως σε άλλο σημείο.

  • Like 7
  • Thanks 2
  • Sad 2