Πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι οι αποστολές υπολογιστών θα δεχόντουσαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τελικά δεν έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Η γνωστή εταιρεία Canalys εκτιμά ότι οι αποστολές υπολογιστών σημείωσαν πτώση 8% από έτος σε έτος μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς τα Κινέζικα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά για αρκετό καιρό τόσο λόγω των εορτασμών για το Κινεζικό Νέο Έτος, όσο και λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα, που ανάγκασε τις αρχές να πάρουν δρακόντεια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του. Η αδυναμία επίσης της Intel να καλύψει τη ζήτηση για επεξεργαστές και η γεμάτη δυσκολίες μετάβαση στην κατασκευαστική μέθοδο 10nm δεν βοήθησε τα πράγματα. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην αγορά από το 2016, όταν πάλι η Canalys είχε καταγράψει πτώση 12% στις αποστολές.

Η εταιρεία που χτυπήθηκε περισσότερο από τις κορυφαίες πέντε εταιρείες ήταν η Apple, που κατέγραψε πτώση 21% στις αποστολές της σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Όλες οι εταιρείες υπολογιστών, με εξαίρεση την Dell που είδε τις αποστολές της να αυξάνονται κατά 1,1% κατέγραψαν πτώση: 4,4% για την Lenovo, 13,8% για την HP και 12,6% για την Acer.

300590937_KhBNs1AqqjkVWQxt9k3boIT9EYwu2Ur.png.2c92bbacd144c789c7f793a1d8ada0df.png

Παρόλα αυτά, και αυτό είναι το μοναδικό θετικό το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πραγματικές πωλήσεις σημείωσαν ελαφριά αύξηση, καθώς δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που έσπευσαν να αγοράσουν υπολογιστές υιοθετώντας την απομακρυσμένη εργασία για να καλύψουν τις ανάγκες τους και των υπαλλήλων τους. Πολλοί επίσης γονείς αγόρασαν υπολογιστές για τα παιδιά τους ώστε να παρακολουθήσουν προγράμματα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης κ.α (σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι οι αποστολές, αντικατοπτρίζουν τις μονάδες που παραδόθηκαν σε αλυσίδες καταστημάτων ή απλά εμπορικά καταστήματα, και όχι ότι αυτές οι μονάδες έφτασαν στα χέρια των καταναλωτών).

Παρά την «αισιόδοξη αυτή νότα», η Canalys εκτιμά ότι η ανάγκη για νέους υπολογιστές έχει ήδη «ξεθυμάνει» και σύντομα η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

_DwkEBW2vHMaLbk5uu62lmJGb4Rg4gDW.png.acf5fae714976cb8e53b29e127b9f5fa.png

Engadget