Μπορεί οι προδιαγραφές του πρότυπου PCI Express 5.0 να μην έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το PCI-SIG (Special Interest Group) δεν εργάζεται στην επόμενη έκδοση του.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρόσφατα το PCI-SIG για την έκδοση 6.0 του δίαυλου Peripheral Component Interconnect Express (PCI Express 6.0) θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει έως και 64GT/s (GigaTransfers per second) σε raw bit rate και ταχύτητες έως και 256GB το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας το πλήρες εύρος των 16 lanes – δηλαδή διπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων σε σύγκριση με το PCIe 5.0 και τετραπλάσιο σε σχέση με το PCIe 4.0 που μόλις άρχισε να κάνει την εμφάνιση του στο υπολογιστές.

 To PCI-SIG σκοπεύει να επιτύχει τέτοιες ταχύτητες χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία Pulse Amplitude Modulation που μπορεί να μεταφέρει τα διπλάσια δεδομένα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους χωρίς να είναι απαραίτητος ο διπλασιασμός του bandwidth ή εξαιρετικά υψηλές συχνότητες.

Option_3.jpg.a82e0ee4795ca2530bd63024c3d02575.jpg

Η νέα έκδοση του πρότυπου θα είναι προς τα πίσω συμβατή με τις προηγούμενες εκδόσεις του προτύπου. Για να δούμε τέτοιες ταχύτητες στους υπολογιστές μας, θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα, αφού το PCI-SIG δεν αναμένει να έχει οριστικοποιήσει τις προδιαγραφές του προτύπου μέχρι το 2021, και στη συνέχεια θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ή δύο προτού παρουσιαστούν οι νέοι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών (ή άλλες κάρτες επέκτασης) που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του και το πρόσθετο bandwidth. Το πρότυπο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση AI, στην ταχύτητα των solid state drives ή στις υλοποιήσεις non-volatile μνήμης που εξαρτώνται ιδιαιτέρως από την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων.

Engadget