Ο Sir Clive Sinclair, ο οποίος εφηύρε τον υπολογιστή τσέπης και εισήγαγε την έννοια του οικιακού υπολογιστή -με τον ZX 80 και αργότερα με τον ZX Spectrum- πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 81 ετών.

Η κόρη του Belinda Sinclair δήλωσε ότι πέθανε το πρωί της Πέμπτης μετά από μάχη με την επάρατη νόσο για περισσότερο από μια δεκαετία. Στις εφευρέσεις τους Sir Clive Sinclair συμπεριλαμβάνονται η σειρά υπολογιστών ZX και το ηλεκτρικό όχημα C5, με το τελευταίο να μην καταφέρνει να συγκινήσει τους καταναλωτές, προκαλώντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία του. 

«Εξακολουθούσε να εργάζεται πάνω στις εφευρέσεις του μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, γιατί ήταν κάτι που τον ευχαριστούσε» δήλωσε η Belinda Sinclair. «’Ήταν εφευρετικός και γεμάτος φαντασία και για αυτόν (το να ασχολείται με νέα πράγματα) ήταν κάτι συναρπαστικό και μία περιπέτεια, ήταν το πάθος του» πρόσθεσε.

ZX81.jpg

Οι υπολογιστές ZX Spectrum κατέστησαν τον προσωπικό υπολογιστή προσιτό στις μάζες, καθώς πουλήθηκαν εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο BBC το 2013, ο Sir Clive Sinclair αποκάλυψε ότι εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούσε ο ίδιος κάποιον υπολογιστή. «Δεν μου αρέσει να αποσπάται η προσοχή μου» είχε δηλώσει τότε στη συνέντευξη του στο Βρετανικό κανάλι. «Αν είχα έναν υπολογιστή, θα άρχιζα να σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να αλλάξω αυτό και εκείνο, και δεν θέλω. Η γυναίκα μου φροντίζει αυτά τα πράγματα εκ μέρους μου» συμπλήρωσε.

Η Sinclair Research ιδρύθηκε στο Cambridge, στην Αγγλία το 1961 από τον Sir Clive Sinclair και κατασκεύαζε ραδιόφωνα, Ηi-Fi και αριθμομηχανές. Το 1973 μετεξελίχθηκε σε εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών και στα τέλη της δεκαετίας του '70 παρήγαγε τους θρυλικούς οικιακούς υπολογιστές της σειράς ZX.

Το 1980 εισήγαγε στην αγορά την έννοια του οικιακού υπολογιστή με τον ZX80. Την επομένη χρονιά η βρετανική εταιρεία παρουσίασε τον ZX-81 και ένα χρόνο μετά τον Spectrum, με τον οποίο η εταιρεία απέκτησε την μεγαλύτερη αναγνώριση. Μάλιστα ο Spectrum διείσδυσε σε όλες τις αγορές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικάνικης αν και με διαφορετικό όνομα, Timex. Στη συνέχεια η εταιρεία παρουσίασε τον Spectrum+ που διέθετε καλύτερο πληκτρολόγιο αλλά και αποτυχίες, όπως ο QL, το ηλεκτρικό όχημα C5 και η φορητή τηλεόραση TV-80 που εξάντλησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια και την εμπιστοσύνη της αγοράς. Το 1985, η εταιρεία Amstrad εξαγόρασε την Sinclair Research.

Σε αντίθεση με την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά ZX Spectrum, η προσπάθειά του να λανσάρει ένα ηλεκτρικό όχημα ήταν ανεπιτυχής.

Το ηλεκτρικό όχημα C5 λανσαρίστηκε το 1985, αλλά οι αγοραστές απογοητεύτηκαν από την περιορισμένη εμβέλεια, την αργή ταχύτητα και την αδυναμία να ανεβαίνει σε μικρής κλίσης λόφους. Το όχημα προκάλεσε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον Sir Clive Sinclair. Η κόρη του, Belinda Sinclair δήλωσε: «Νομίζω ότι μερικές φορές ήταν πολύ μπροστά από την εποχή (με τις εφευρέσεις του). Ήταν πολύ καλός στο να φαντάζεται πράγματα που μπορεί να αρέσουν ή να χρειαστούν οι άνθρωποι, παρόλο που δεν γνώριζαν ότι τα ήθελαν ακόμη».

_101873519_047229298-1.jpg

Ο Sir Clive Sinclair ήταν ένας αφοσιωμένος πατέρας και παππούς, με τρία παιδιά, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα.

  • Thanks 1
  • Sad 20